blauwe vinvis

soort

                                             de blauwe vinvis
start  >  zoogdieren  >  walvissen  >  baleinwalvissen  >  vinvissen  >  blauwe vinvis                      blue whale - Balaenoptera musculus

 

 

Een blauwe vinvis is geen vis maar een zoogdier.  Ze leven in alle grote oceanen.  Sommige dieren hebben tanden, anderen hebben een soort borstels aan hun kaak hangen.  Daar slokt hij zijn eten mee op en perst het water wat in zijn bek meekwam langs de borstels er weer uit.  Die borstels noemen we baleinen.

Het liefst eet hij kleine visjes, garnaaltjes,  plankton, kwallen en wormen.  Er zijn ook walvissen met tanden.  Die eten vooral grotere vissen en inktvis.

Net als alle zoogdieren ademen walvissen lucht met hun longen.  De jongen voeden ze op met melk uit speciale melkklieren.  De walvissen nemen bij het duiken een beetje lucht mee naar beneden.  De neusgaten worden bij het bovenkomen geopend.  De uitademing is een hevig gesnuif door de neusgaten.  Bij de grote soorten ontstaat dan een fontein die tot 8 meter hoog kan worden.  De blauwe vinvis is een soort walvis en is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd.  Het kan 33 meter lang worden.  Op hun lichaam hebben ze een beetje haar staan.  Walvissen hebben ook zeepokken op hun huid.  Dit zijn beestjes die etensrestjes opeten uit het water vlakbij de walvis.


    

 

De walvissen zijn eigenlijk diermuzikanten.  Met geluiden proberen de mannetjes de vrouwtjes te verleiden.  De gezangen die zij zingen bestaan uit verschillende stukjes, die uren kunnen duren.  Ze herkennen elk liedje van elkaar en weten dan precies wie daar ginder ver zwemt.   De laatste honderd jaar zijn vele walvissoorten bijna uitgestorven.  De vijand van de walvis is de mens. 

Mensen jagen al heel lang op walvissen voor hun vlees en hun vet.  Ze gebruiken daarvoor een harpoen Amber wordt uit zijn lichaam gehaald en wordt gebruikt voor parfum.  Nu is de walvisvangst zo goed als verboden, anders waren ze nu helemaal uitgestorven.  Toch zijn ze nog bedreigd door olievlekken en drijvend afval in de zee.  Ook zwemmen ze wel eens in een visnet en verdrinken dan.

foto's : larry hobbs, andreas tille, noaa, mike baird