slurfspitsmuis

soort

                                             de slurfspitsmuis   
start  >  zoogdieren  >  springspitsmuizen  >  slurfspitsmuis                                       Short-eared Elephant Shrew - Macroscelides proboscideus

 

 

De slurfspitsmuis is een klein zoogdiertje uit de orde van de springspitsmuizen.  Ze komen voor in Afrika in de landen NamibiŽ en enkele buurlanden.  Daar komen ze voor op droge plaatsen met gras en struiken.  Het zijn kleine diertjes die wat op een muis lijken en hebben kleine ogen en een korte snuit.  De vacht verschilt van plaats tot plaats en kan bruingrijs tot geelbruin zijn.  Onderaan zijn ze wit van kleur.  Ze hebben behaarde ronde oortjes. 

De dieren worden ongeveer 22 tot 25 centimeter groot met een staartje van 13 centimeter lang.  Het zijn diertjes die ze in de nacht als overdag kan zien.  ze kruipen door spleten van rotsen of onder struiken.  Hun holletje graven ze zelf of nemen ze over van andere knaagdieren.  Het voedsel dat zij zoeken, bergen ze op in hun wangzakken.  De dieren leven alleen behalve als ze gaan paren.  Dan gaat het paartje een paar dagen samen op stap.  Na 8 weken worden de jongen geboren.  Het zijn er meestal 1 of 2 die al volledig behaard zijn en mee kunnen huppelen met mama en papa.  Na 5 tot 6 weken zijn ze al volwassen. 

Ze leven van insecten, spinnen en andere kleine diertjes.  Maar ze lusten ook planten, fruit, hagedissen en eieren van reptielen.  In de winter eten ze meer planten, maar in de zomer meer insecten. 

foto's : mothyka, leillinger, jutta234,