mammoeten

familie

                   de mammoeten
start  >  zoogdieren  >  slurfdieren  >  mammoeten                                                                       Mammuthus - mammoths

 

  

De mammoet is een dier dat al miljoenen jaren geleden leefde op onze aarde.  Er hebben verschillende soorten bestaan.  De wolharige mammoet is van deze soorten waarschijnlijk de bekendste.  Hij leefde vanaf 600.000 jaar geleden.  Hij had een dikke vacht waarvan de haren soms tot aan de grond kwamen.  De oren waren klein en ook bedekt met haren die tegen de kou beschermden.  Ze werden niet ouder dan 35 jaar.  De olifant van vandaag haalt makkelijk 50 jaar.

Vaak wordt gedacht dat mammoeten heel groot waren.  Dat is niet altijd zo.  De keizersmammoet was inderdaad heel groot, maar de anderen waren zo groot als onze olifant nu.  Wel hadden ze reusachtige slagtanden.  Bij de mannetjes konden die wel 4 meter lang zijn.  

 

 

Dit weten we allemaal omdat we in de grond resten hebben gevonden die aantonen dat dit dier ooit heeft geleefd.  Tijdens de ijstijd waren vele zeeŽn dichtgevroren en daarom kon de mammoet gemakkelijk over het ijs naar een ander land stappen.  In die tijd was het erg koud, maar niet zo koud dat er geen gras kon groeien.  Per dag at de mammoet wel 180 kilogram gras.  Ze hadden sterke kiezen om de taaie, harde grassen te kunnen vermalen.  Het waren echte planteneters. 

De mammoet stierf waarschijnlijk vlak na het einde van de laatste ijstijd uit, zo'n 12.000 jaar geleden.  Waarschijnlijk omdat de mens er sterk op jaagde.  Maar het kan ook zijn dat ze door de plotse verandering van het weer uitgestorven zijn.  In het verre SiberiŽ zijn nog vele mammoeten in het ijs gevonden die nog heel goed bewaard zijn gebleven.  Zo kunnen we over deze dieren heel veel te weten komen, zelfs al hebben we ze nog nooit in het echt gezien.  Nu nog vinden we regelmatig botten die van mammoeten waren.     Maar hoe het echt kwam dat deze dieren zijn uitgestorven, weten we nog steeds niet.


soorten  mammoeten :

foto's : giorces, sw clyde, sergio dlarosa, wolfman fs