Euraziatische lynx

soort

                                           de Euraziatische lynx
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  katachtigen  >  Euraziatische lynx                                                   Eurasian lynx - Lynx lynx

 

 

De Euraziatische lynx is een roofdier dat goed op onze kat lijkt.  Hij is zo groot als een herdershond en heeft haren aan zijn kin die lijken of hij een baard heeft. Zijn oren zijn gepluimd en hij heeft een kort staartje.  De vacht van de lynx is in de zomer geelbruin, maar in de winter bleker en dikker.  Over zijn lichaam liggen enkele kleine, bleke vlekken en de staart is kort met een zwart puntje.
Lynxen kunnen goed tegen de kou dankzij de dichte vacht en de haarkussens aan hun voeten. De gepluimde oorschelpen zijn heel goed voor het opvangen van de zwakste geluiden.  Het zijn eigenlijk hun antennes.  
Ze jagen vooral in het halfdonker op hazen, reeŽn en gemzen. Ook knaagdieren en kleine vogels worden gegrepen. Heel af en toe wordt een hert gedood en bij de keel gegrepen. Omdat een hert te groot is om in een keer op te eten, kan een lynx soms 6 dagen achter elkaar terugkomen naar een prooidier om hier nog van te eten. Het is niet zo dat lynxen enkel zieke en zwakkere dieren aanvallen.  Ze vallen ook dieren aan die niet goed opletten.

  
  
 

 

Hij krijgt per worp meestal twee tot drie jongen.  De oogjes gaan na twee weken open.  Ze blijven ongeveer ťťn jaar bij de moeder. Het mannetje helpt de eerste twee maanden mee met de zorg door voedsel voor de moeder te brengen.  Ze komen voor in de wouden van Europa en AziŽ.  Het liefst dichtbegroeide bossen waar hij gemakkelijk op de loer kan liggen.   Ook komt hij voor op steile rotsen.  Vroeger kwam hij in Frankrijk voor, maar daar is hij een tijdje uitgeroeid.  Vooral omdat hij te veel dieren op de boerderijen aanviel.   Maar sinds een vijf jaar komt hij zelfs terug voor in de Ardennen van ons land.  In het begin werden vele dieren overreden door autoís, maar hij moet er stilaan aan wennen.  Ook de prooien zijn niet gewoon om lynxen in de buurt te hebben.  Dus worden zij gemakkelijk door de lynx gegrepen.  Naast de dierentuinen zijn er ook enkele mensen die lynxen in een kooi thuis hebben.  Dat is wel gevaarlijk.   

foto's : bernard landgraf, michael gabler, mpiet