marter

geslacht

                                              de marters
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  marterachtigen  >  marters                                                     martes - martens

 

 

De marter is een roofdier dat bij ons voorkomt.  Bij ons vind je vooral de boommarter en de steenmarter.  Deze dieren kunnen een flinke geur geven.  Net als andere vleeseters hebben ze grote scherpe hoektanden.  Ze hebben een lang lichaam met korte poten en een staart in de vorm van een borstel.  Op hun vacht hebben ze een keelvlek.  Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.  Sommige soorten hebben een heel mooie pels.  Er wordt daarom wel eens op de marter gejaagd.  Er bestaan ook kwekerijen waar deze dieren voor hun pels worden gekweekt.  

 

Afbeeldingsresultaat voor Martes zibellina

 

Het zijn vooral nachtdieren.  Ze worden niet langer dan een halve meter.  Marters leven liever alleen.  Je vindt ze vooral diep in de bossen.  Ze jagen op kleine zoogdieren zoals muizen, ratten, eekhoorns, kikkers en hagedissen..   Maar ook vogels, vruchten, insecten en zelfs vis worden gegeten.  Het zijn goede klimmers en ze springen met gemak van tak naar tak.  Meestal vangen ze hun prooi in de bomen, zoals eekhoorns.  De steenmarter durft meer en meer dichtbij de huizen te komen.  Hij durft zelfs kippen en ander pluimvee vlug uit hun hokken halen en wegrennen.  De boeren vinden dat echt niet leuk.  5 tot 10 kippen per nacht neemt hij mee en brengt ze ver weg over daken en hekken naar plaatsen waar niemand aankan.  Sommige marters die dicht bij de mensen wonen, schuilen op zolders, stallen, schuren en zelfs in auto's, onder de motorkap.  Soms graaft hij ook een hol in de grond.  Maar ze zijn wel proper en doen hun mest in een apart holletje.   

De paartijd is in het midden van de zomer en duurt maar dertig dagen.  De steenmarter krijgt meestal drie tot vier jongen.  Ze zijn bij de geboorte blind en enkel de moeder zorgt voor de jongen.  Ze worden tot 18 jaar in gevangenschap.  Bij ons is hij een beschermd dier. 

soorten marters :

  • steenmarter
  • boommarter
  • Amerikaanse marter
  • vismarter
  • Maleise bonte marter
  • nilgirimarter

foto's : dani kropivnik, franco atirador