fret

ondersoort

                                     de fret
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  marterachtigen  >  echte marters  >  Europese bunzing  >  fret      Mustela putorius furo - feret

 

 

De fret is familie van de marter, de hermelijn, de wezel en de otter.  Het zijn echte roofdieren, maar worden vaak als huisdier gehouden.  Sommige fretten worden gebruikt voor de jacht.  Fretteren is een vorm van jagen waarbij fretten helpen zoeken naar een prooi.  Dit bestaat al heel lang en wordt gebruikt om op konijnen te jagen.  Nu nog wordt het wel eens gedaan als er ergens veel te veel konijnen zitten.     

In het wild komen ze niet meer voor.  Dus echte vijanden hebben ze niet meer.   De paartijd van fretten is tussen maart en augustus.  Het wijfje werpt na 42 dagen ongeveer 8 pups.  Ze worden kaal en blind geboren.  Na een week begint hun vacht te groeien en na 4 weken zoeken ze de toiletbak op en eten ze al vast voedsel.  Ook gaan nu hun oogjes open.  Vanaf 8 weken kunnen ze bij de moeder weg.

Ze kunnen drie kleuren hebben : wit met rode oogjes, lichtbruine poten en staart, en donkerbruin.  Fretten zijn vleeseters.  Als je een fret als huisdier houdt, geef ze dan geen plantjes want dat is niet zo goed voor hun maag.  Ook hondenvoer en kattenvoer is niet goed voor fretten.  Het best geef je goed rauw vlees.  

     

 

Ze moeten in hun kooi of hok genoeg plaats krijgen om te bewegen en spelen.  Dit kan een buiten- of binnenhok zijn.  Zet hun hok niet in de volle zon, daar kunnen ze niet tegen.  Ook als het flink vriest, moet je ze binnen zetten.    

Fretten hebben een zeer gevoelige neus en kunnen slecht tegen stof.  Gebruik dus geen stro of een tapijtje om het hok te bedekken.  In elke kooi moet een kleine wc zijn.  Een bakje dat je in de hoek van het hok zet. 
 

foto's : viki, mika hiltunen, cgros 841, gilowyn, kizmo