bladapen of slankapen

onderfamilie

      de bladapen of slankapen

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  bladapen of slankapen                                      Colobinae

  

De slankapen of bladapen zijn een onderfamilie van de apen van de Oude Wereld.  Hiertoe behoren de franjeapen, de langoeren en de stompneusachtigen.  Het zijn allemaal apen die in de bomen leven en bladeren eten.  Er zijn enkele soorten die bij akkers of dicht bij mensen leven.  Je vindt de meesten in AziŽ van Pakistan tot de Filipijnen en IndonesiŽ.  In Afrika leven ook enkele groepen in de regenwouden. 

Naast bladeren eten ze ook vruchten, zaden, knoppen en bloemen.  Van enkele soorten is bekend dat ze ook aarde eten en insecten.  Bij het paren zijn het de vrouwtjes die hun zin tonen aan de mannetjes.  Dat gebeurt met gebaren.  De jongen worden enkel door de vrouwtjes verzorgd en hebben vaak andere kleuren die goed zijn aangepast zodat ze niet te veel opvallen in de bomen.  Verder zijn het rustigere dieren dan de meerkatachtigen.  Soms leven ze met meer dan honderd dieren samen. 

Zoals hun naam het zegt zijn het slanke apen.  Enkel de neusaap is wat forser gebouwd.  De handen zijn vaak zo gevormd dat ze handig zijn in de bomen.  Op hun kop hebben verschillende soorten gekke kapsels of kuiven.  De gewone hoelman is de grootste met bijna 80 centimeter groot.  De groen franjeaap is de kleinste met 45 centimeter groot.  Bij alle soorten is de staart erg lang. 

 

foto's : gnu free, eva hejda, christian torrissen, belgianchoclate, marcus334, siddhi

geslachten van bladapen of slankapen :

Datei:Semnopithecus spec Rajastan.jpg
 franjeapen      langoeren   stompneusachtigen