mantelbaviaan

soort

                                            de mantelbaviaan

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  meerkatachtigen  >  hondsapen  >  bavianen  >  mantelbaviaan                       papio hamadryas - hamadryas baboon

 

  

De mantelbaviaan is een aap die behoort tot de bavianen.  Ze behoren tot de hondsapen en de meerkatachtigen.  Vroeger werden ze door de Egyptenaren als een heilig dier gezien.  Ze worden ongeveer 50 tot 80 centimeter groot en hebben een staart van ongeveer 40 tot 60 centimeter lang.  De mannetjes vallen op en zien er anders uit dan de vrouwtjes.  Ze hebben een lange grijze vacht die soms zilverkleurig lijkt.  Op de wangen, het zitvlak en de punt van de staart zijn ze lichter van kleur.  De nek en de schouders zijn bedekt met lange manen. 

De dieren leven van grassen, vruchten, wortels, scheuten en kleine diertjes.  Ze leggen soms lange afstanden af om aan voedsel te komen.  Ze leven overdag en troepen lekker samen op het eind van de dag.  Dan gaan ze met zijn allen samen zitten op de rotsen waar ze ook samen slapen.  Als ze zo hoog zitten zijn ze ook veilig voor hun vijand de luipaard. 

 

  

De apen paren het ganse jaar door en dragen hun jongen tot 170 dagen.  Het is meestal een nest van maar één jong.  Deze worden zo'n 230 dagen gezoogd en blijven 2 tot 3 jaar bij de groep.  Ze worden 20 tot 30 jaar oud.  Een groep mantelbavianen noemen we een harem.  Hierin zit één mannetje met 1 tot 10 vrouwtjes met hun jongen.  Broers kunnen makkelijk naast elkaar leven met elk hun eigen harem.  Ze bewaken de groep en helpen elkaar tegen vijanden.  Jonge mannetjes krijgen graag hun eigen harem en durven jonge vrouwtjes te gaan stelen in andere groepen.  Ze durven ook oudere mannetjes aanvallen en met de vrouwtjes er van door gaan.  Op de rotsen slapen vele harems samen. 

deze dieren komen voor in de steppen, halfwoestijnen en rotsen langs de bergen van de Rode Zee.  Zo komen ze voor in Somalië, Ethiopië, Soedan en Djibouti.  Maar ook in het Midden-Oosten in Arabië en Jemen.  In Ethiopië wordt de vacht van de mantelbaviaan gebruikt om sierlijke kleren te maken. 

 

foto's : public, alexr, andré karwath, dick mudde, manuel gonzalez, RADION Imaginery / Kamil Wencel