gele baviaan

soort

                                                  de gele baviaan

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  meerkatachtigen  >  hondsapen  >  bavianen  >  gele baviaan   Papio cynocephalus - yellow baboon

 

  

De gele baviaan is een aap die behoort tot de hondsapen en de meerkatachtigen.  Het zijn slanke dieren met lange armen en benen.  Hun vacht is bovenaan geelbruin van kleur en onderaan eerder witachtig.  Het gezicht is vrij donker en kaal maar met twee witte bakkebaarden aan de zijkant.  Mannetjes worden tot bijna één meter groot, terwijl vrouwtjes amper 65 centimeter groot worden.  De staart is ongeveer een halve meter lang en heeft een kleine knik in het midden. 

De dieren komen voor in Somalië, Ethiopië tot meer naar het zuiden in Kenia en Tanzania.  Daar komen ze voor in dicht begroeide bossen met struiken en savannen.  Maar je vindt ze soms ook langs de kust en in mangroves.  De dieren zitten samen in groepen van 30 tot 80 dieren.  Een mannetje is de leider en hij bepaalt wie met de vrouwtjes mag paren.  De dieren zitten vaak de ganse dag met elkaar te vlooien. 

De apen leven van vruchten die ze op de grond vinden.  Maar verder eten ze ook wormen, insecten, gras, wortels, zaden, paddenstoelen en korstmossen.  Soms pakken ze wel eens een haas of een jonge antilope.

 

foto's : Kathlyn L. Robbins, Ph.D., Alexander Landfair., paul mannix