bruine baviaan

soort

                                        de bruine baviaan

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  meerkatachtigen  >  hondsapen  >  bavianen  >  bruine baviaan        papio papio - guinea baboon - savanne baboon

 

  

De bruine baviaan is een aap die behoort tot de hondsapen en de meerkatachtigen.  Ze worden ook sfinxbavianen genoemd.  Ze komen voor in Afrika in de landen Guinee, Senegal, Gambia, Mali en MauritaniŽ.  De vacht is roodachtig bruin en de snuit is kaal en violet gekleurd.  De vorm van de kop lijkt goed op een hondenkop.  Deze soort baviaan is de kleinste van alle bavianensoorten. 

Tijdens de nacht slapen de dieren in de bomen.  Hoe groter de bomen hoe groter ook hun groep.  Waarschijnlijk leven ze net als de mantelbaviaan in een harem.  De dieren leven van planten zoals gras, knollen, bladeren, vruchten, zaden, maar ook sprinkhanen, slakken, schorpioenen, hagedissen, eieren, vissen en kikkers. 

 

foto's : creative commons, jakub friedl, mathae