neusapen

geslacht

                                  de neusapen

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  bladapen of slankapen  >  stompneusaapachtigen  >  neusapen                                            proboscis monkey - nasalis larvatus - long-nosed monkey

 

  

De neusaap is een apensoort die leeft in de wouden van Borneo.  Dat is een eiland dat behoort tot IndonesiŽ.  Het is de enige soort in deze groep apen.  Zijn naam is wel duidelijk, want hij heeft een flinke neus.  Vooral het mannetje heeft een ferme neus.  De neus van de vrouwtjes is wat stomper en jongen hebben meer een wipneus.  Hun vacht is lichtoranje met grijze poten en een witte staart.  De neus dient vooral om vrouwtjes  te veroveren.  Hoe groter de neus, hoe makkelijker je een vrouwtje kan krijgen.  De apen worden maar een halve meter groot, maar de staart is even lang as hun lichaam. 

De dieren leven in de bossen maar wel in de buurt van water of rivieren.  Mangroves zijn bossen die vaak onder water staan.  Vaak moet de neusaap dan ook zwemmen om aan de overkant te raken.  Maar dat kan hij echt wel goed, want er zitten zwemvliezen tussen zijn tenen.  Als hij geen zin heeft om te zwemmen, dan stapt hij gewoon rechtop door het water. 

 

  

Ze eten bloemen, bladeren en vruchten.  Hun eten wordt zelfs herkauwd.  De apen leven graag samen in een groep van wel zestig dieren.  Vrouwtjes die het wel zien zitten om te paren, geven een teken aan het mannetje door hun lippen te tuiten.  Door de hoofden te schudden, geven ze aan elkaar een teken dat ze het beiden wel zien zitten. 

Vandaag is de neusaap bedreigd en staat hij op de rode lijst.  Vooral door het kappen van de bossen, verdwijnen ook de neusapen. 

foto's : nundafoto, unknown