walvissen

orde

                   de walvissen
                                                                                                                                                whales - cetacea    

 

start
zoogdieren

naast de walvissen zijn er nog andere families zoogdieren :

buideldassen
buidelmollen
buistandigen
eierleggende zoogdieren
evenhoevigen
gordeldieren
haasachtigen
huidvliegers
insecteneters
klimbuideldieren
klipdasachtigen
knaagdieren
luiaards en miereneters
microbiotheriidae
onevenhoevigen
opossummuizen
opossums
primaten
roofbuideldieren
roofdieren
schubdieren
slurfdieren
springspitsmuizen
tenreks en goudmollen
toepaja's
vleermuizen
walvissen
zeekoeien

   

De walvissen zijn een groep zoogdieren die in het water leven.  Je kan ze in 2 groepen verdelen : de baleinwalvissen en de tandwalvissen.  Ze ademen lucht in met hun longen en niet met kieuwen.  Ze hebben warm bloed en brengen levende jongen op de wereld die ze voeden met melk uit hun melkklieren.  Op hun lichaam staat een beetje haar. 

Als ze duiken, nemen ze telkens lucht mee naar beneden.  Deze lucht blijft niet in hun longen zitten, maar gaat naar hun spieren.  Als ze boven komen, ademen ze uit door hun neusgaten met hevig gesnuif.  Bij grote walvissen zie je dan een fontein spuiten. 

De baleinwalvissen hebben in hun bek baleinen.  Dat zijn borstels die kleine visjes en plankton uit het water zeven.  Plankton zijn piepkleine diertjes die in het water leven.  De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op de aarde heeft geleefd, groter dan de dino's.  De tandwalvissen hebben deze baleinen niet, maar wel tanden. 

 

 

De walvissen zijn eigenlijk diermuzikanten.  Met geluiden proberen de mannetjes de vrouwtjes te verleiden.  De gezangen die zij zingen bestaan uit verschillende stukjes, die uren kunnen duren.  Ze herkennen elk liedje van elkaar en weten dan precies wie daar ginder ver zwemt.   De laatste honderd jaar zijn vele walvissoorten bijna uitgestorven.  De vijand van de walvis is de mens. 

Mensen jagen al heel lang op walvissen voor hun vlees en hun vet.  Ze gebruiken daarvoor een harpoen Amber wordt uit zijn lichaam gehaald en wordt gebruikt voor parfum.  Nu is de walvisvangst zo goed als verboden, anders waren ze nu helemaal uitgestorven.  Toch zijn ze nog bedreigd door olievlekken en drijvend afval in de zee.  Ook zwemmen ze wel eens in een visnet en verdrinken dan.

Tot de familie van de walvis hoort ook de dolfijn en de orka.  Zij zijn dus ook walvissen.

foto's : erin green, scott hill, andy cox

2 onderordes en 11 families :

                   baleinwalvissen                                          tandwalvissen

  

              wil je het rijk der zoogdieren met alle families en soorten eens op een rijtje zien ?                                        klik dan hier