springspitsmuizen

orde

         de springspitsmuizen
                                                                                                                 elephant shrews or jumping shrews - macroscelididae

 

start
zoogdieren

naast de springspitsmuizen zijn er nog andere families zoogdieren :

buideldassen
buidelmollen
buistandigen
eierleggende zoogdieren
evenhoevigen
gordeldieren
haasachtigen
huidvliegers
insecteneters
klimbuideldieren
klipdasachtigen
knaagdieren
luiaards en miereneters
microbiotheriidae
onevenhoevigen
opossummuizen
opossums
primaten
roofbuideldieren
roofdieren
schubdieren
slurfdieren
springspitsmuizen
tenreks en goudmollen
toepaja's
vleermuizen
walvissen
zeekoeien

     

De springspitsmuizen zijn een groep zoogdieren die ook wel eens de olifantspitsmuizen worden genoemd.  Ze komen enkel voor in Afrika en eten vooral insecten.  Ze hebben een lange snuit en lange achterpoten.  Die gebruiken ze om flinke sprongen te maken.  Ze lijken op spitsmuizen, maar zijn duidelijk groter.  Hun snuit is lang en lijkt wat op een klein slurfje.  Hun vacht is gestreept of gevlekt. 

De mannetjes gaan op vele plekken plassen om hun sporen achter te laten.  Buiten Afrika zijn deze diertjes niet te vinden.  Van de woestijn tot de rotsen en van de savannes tot de oerwouden vind je deze dieren.  Ze leven meestal per twee binnen een grote familie. 

 

 

Ze springen net als de kangoeroes.  Ze kunnen stappen op alle vier hun poten of ze maken grote sprongen met hun achterpoten.  Dit doen ze wanneer ze moeten vluchten voor een vijand.  In de struiken hebben ze allerlei paadjes aangelegd die zij alleen kennen.  Als ze moeten vluchten, kan de vijand hen na een tijdje niet meer terugvinden.  Om de andere springspitsmuizen te verwittigen voor de vijand, trappelen ze hard op de grond met hun achterpoten. 

Vooral insecten zoals mieren, termieten en kevers vinden ze lekker.  Maar ook vruchten en zaden lusten ze best.  Grotere dieren jagen ook op slakken.  Het paren gaat prima.  Ze kunnen flink wat jongen hebben het hele jaar door.  Hoog in de bergen waar het wat kouder is, hebben de dieren minder jongen.  In het wild worden ze niet zo oud. 

foto's : olaf leillinger, zewrestler, joey makalintal, elinord, stanley, mothyka

soorten springspitsmuizen :

  • Somaliolifantspitsmuis
  • Noord-Afrikaanse olifantspitsmuis
  • rosse olifantspitsmuis

 
              wil je het rijk der zoogdieren met alle families en soorten eens op een rijtje zien ?                                        klik dan hier