reuzenmiereneter

soort

                                         de reuzenmiereneter
start  >  zoogdieren  >  luiaards en miereneters  >  miereneters  >  reuzenmiereneter                  giant anteater - Myrmecophaga tridactyla

 

 

De reuzenmiereneter is een kampioen in het eten van mieren en termieten.   Ze komen voor in Midden- en Zuid-Amerika en zijn te vinden in laaggelegen, moerassige landen langs rivieroevers en natte bossen.  Ze leven boven de grond en graven geen holen.  Hij wordt ook wel de mierenbeer genoemd.  

Ze hebben een lange, smalle snuit en een lange staart.  Om hun scherpe klauwen niet door het lopen te laten slijten, lopen ze op hun polsen, met de scherpe klauwen naar binnen gevouwen.  Een volwassen miereneter is ruim 1 meter lang en met de staart doet hij hier nog eens een meter bij.  Een miereneter kan dus, van snuit tot staartpunt gemeten, ruim 2 meter lang zijn.  Hij heeft korte oorschelpen, kleine ogen en een grijsbruine vacht.    

Hij gebruikt zijn scherpe klauwen om de mierennesten of holen open te scheuren, waarna hij z'n snuit naar binnen steekt.  Met zijn heel lange tong slurpt hij dan de mieren op.  Door het kleverige speeksel blijven de dieren hier gemakkelijk op kleven.  Hij steekt zijn tong zo'n 150 keer per minuut naar buiten en eet daarmee tot dertigduizend mieren per dag.  Ze hebben geen tanden.  Ze kauwen hun prooi met de harde delen van hun kaken en hebben in hun maag een soort wrijfplaten die het voedsel malen.  

 

 

De miereneter krijgt per worp één jong.  De moeder draagt dit in het lange haar op de rug.  De draagtijd bedraagt 190 dagen en wordt zo tot 25 jaar oud.  Zijn vijanden zijn de jaguar en poema waartegen ze zich met hun scherpe klauwen verdedigen.

Slapen kan hij als de beste.  Ze slapen in een cirkel en gebruiken daarbij hun grote staart als deken.  Het is een bedreigde diersoort.  In een dierentuin heb je natuurlijk niet zoveel mieren om aan de dieren te geven.  Daarom krijgt hij een zelfgemaakte pap met vers voedsel.  Iedere dag stoppen de verzorgers kwark, honing, hondenbrokken, druiven, kiwi's, vlees, gekookte eieren, gedroogde garnalen en bananen in een voedselmixer.  De dieren vinden dit heel lekker en hebben dus niet echt mieren nodig om te overleven.  

foto's : john white, mothyca