capucijnluiaard

soort

                                       de capucijnluiaard
start  >  zoogdieren  >  luiaards en miereneters  >  luiaards  >  capucijnluiaard                             brown-throated sloth - Bradypus variegatus

 

 

De capucijnluiaard is een soort luiaard die behoort tot de drievingerige luiaards.  Ze worden ongeveer 50 tot 75 centimeter groot.  Hun kop is klein en er zitten geen oorschelpen aan hun kop.  Die zitten verborgen onder de huid.  De vacht is dik en heeft lange en grove haren.  Ze zijn lichtbruin tot bruin gekleurd en soms zien ze er zelfs groen uit.  Dat komt omdat er algen in zijn vacht groeien.  De luiaard laat dit toe om zich voor vijanden te verstoppen.  De kop is donkerder dan het lijf en de armen zijn langer dan de benen.  Er zitten ferme klauwen in de vorm van haken aan de armen. 

De dieren kunnen erg sterk ruiken.  Hun gebit bestaat enkel uit 18 kiezen.  Snijtanden en hoektanden hebben ze niet.  Ze leven op natte plaatsen, maar hun vacht kan daar prima tegen.  De temperatuur van hun lichaam is ook erg laag : tot 34 graden.  Ze leven alleen in het regenwoud en gaan op stap als de nacht valt.  Overdag slapen de dieren tot 20 uur.  Vandaar ook wel hun naam.  Ze komen enkel op de grond om naar een andere boom over te stappen.  Soms zwemmen ze daarbij.  Dat kunnen ze uitstekend. 

 

 

Deze soort luiaard vind je vooral in Midden- en Zuid-Amerika.  Daar blijven ze dicht bij plaatsen met veel water ergens in het regenwoud.  Ze leven van planten zoals bladeren, scheuten, fruit en wortels.  De dieren paren het hele jaar door, waarbij het vrouwtje het mannetje roept met schreeuwerige kreten.  Als ze gepaard hebben, gaan ze elk weer hun eigen weg.  Na 6 maanden wordt er één jong geboren.  Dat blijft lange tijd aan de buik of op de rug van de moeder hangen.  De moeder kauwt de bladeren voor en geeft het papje door aan het jong. 

foto's : mehlfuhrer, sevcik,