huismuis

soort

                                                   de huismuis
start  >  zoogdieren  >  knaagdieren  >  muisachtigen  >  muizen en ratten van de oude wereld  >   huismuis                             Mus musculus - house mouse

 

https://www.balion.nl/wp-content/uploads/2016/04/huismuis.jpg

 

De huismuis is een knaagdier.  Het dier heeft zich over de hele wereld verspreid.  Hierdoor is de muis na de mens het zoogdier dat op de meeste plaatsen ter wereld voorkomt.  Er bestaan heel veel soorten muizen.  Velen reizen van land naar land door in een schip binnen te dringen en zo een ander land binnen te varen.    

Het diertje heeft een zachte, bruingrijze vacht.  Ze hebben grote ogen en oren.  De bosmuis heeft er nog grotere.  Ze hebben een staart die uit ringen en schubben bestaat en is even lang als het diertje zelf.  Muizen zijn echte alleseters.  Ze hebben het liefst granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen.  Maar als er te weinig eten te vinden is, kunnen ze ook papier of zelfs zeep en lijm eten.  Fruit en groene planten worden minder gegeten.  Graanzaden pakken ze beet met hun voorpoten, draaien het op zijn kop en eten het stukje per stukje op.  Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel dat ze eten lekker nat is.  Ze leven vooral in de nacht.  Ze maken een rond hol in de grond met een ingang naar een nestkamer.  Soms leggen ze ook voedselvoorraden aan.  In gebouwen leven ze onder de vloer of tussen dozen en allerlei spullen.  

    

 

Ze worden wel gemakkelijk boos tegen elkaar.  Vooral als er vreemde muizen in buurt komen durven ze wel eens aanvallen.  Mannetjes zijn meestal de baas en regelen alles in de groep.  Jongere mannetjes luisteren naar de baas en paren niet.  Wilde muizen kunnen dertig maanden oud worden, maar omdat ze veel vijanden hebben leven ze soms nog geen half jaar.  Vrouwtjes worden meestal ouder dan mannetjes.  Hun vijanden zijn uilen, roofvogels, de vos, de kat, de marter, de wezel en de hermelijn.  In huis hebben ze weinig vijanden, behalve misschien als er een kat in het huis woont.  Ook sterven er veel dieren door de winterse kou en een tekort aan voedsel. Vooral de jongen sterven vlug.   

De huismuis is niet beschermd omdat het een plaagdier kan zijn.  Ze kunnen heel snel paren zodat er heel vlug veel muizen zijn.  In een schuur van een boer kunnen soms honderd tot duizend muizen leven.  Ze eten wel weinig maar vervuilen met hun uitwerpselen veel voedsel.  Ze bijten veel door en verspreiden ziektes met hun uitwerpselen.  Om muizen te bestrijden kunnen gif en muizenvallen worden ingezet.  Of je kan ook een kat in huis halen, dan blijven de muizen wel uit de buurt.  Ze laten ook overal hun urine achter.     

Het vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar jongen werpen.  Per worp zijn er zo een 8 jongen.  De draagtijd is maar 20 dagen.  Het nest bestaat uit gras en papier.  De jongen worden kaal, doof en blind geboren.  Ze worden vooral verzorgd door de moeder.   

foto's : r wampers, 3268zauber, wualex, djatmiko