ratten

geslacht

                                          de ratten
start  >  zoogdieren  >  knaagdieren  >  muisachtigen  >  muizen en ratten van de oude wereld  >  ratten                    rattus - rats

 

 

De rat is een knaagdier.  Er bestaan vele soorten ratten : de bruine rat, de zwarte rat, de rioolrat, de tamme rat,    De bruine rat komt het meest voor over de hele wereld.  Klein is deze rat niet echt en wordt zonder haar staart flink groot.  Mannetjes worden groter dan wijfjes.  De kale staart is altijd korter dan het lichaam en telt vele ringen.  Het dier heeft kleine licht behaarde oren en een ruige grijsbruine vacht.  De zwarte rat komt bij ons niet meer voor.  Als je in het wild een rat zou zien, zal het bijna altijd om een bruine rat gaan.  Deze rat kan beter tegen de koude in ons land.  Lang geleden was de zwarte rat een ziektemaker bij de mensen.  De pest was een van de ergste ziektes die de mensen ooit hebben gekend.  Het was de schuld van de zwarte rat.   

De bruine rat komt over bijna de hele wereld voor, maar niet in het oerwoud en op de Noordpool.  Ze wonen het liefst in een natte en een niet te warme omgeving.  De bruine rat voelt zich snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens.  Zijn favoriete plaatsen zijn kelders, schuren, stallen, vuilnisbelten, houtstapels, aan de rand van sloten en dijken Maar ook onder de grond vinden ze het leuk.  Of in de buurt van riolen of vervuild water.  

 

 

De plaats waar ze leven is meestal niet ver van waar ze eten kunnen vinden.  Hij graaft een hol in een oever of onder een boomwortel.  Ook maakt hij nesten onder vloeren, tussen muren en in andere holle ruimtes.  Bij de ingang van het hol laat de rat meestal hopen aarde achter.  De gangen kunnen in het veld soms lang zijn.  De bruine rat is vooral in de nacht wakker.  Dan zijn er niet te veel vijanden die de rat kunnen opeten.  Hij is ook een goed zwemmer en een hoog- en verspringer.   

Het is een alleseter.  Hij leeft van graan, zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogeleieren en aas, maar zal ook aan botten knagen en aan zeep en kaarsen.  Soms eten ze ook elkaar op.  Ze leggen vaak een voedselvoorraad aan.  Eigenlijk is het een slim dier.  De dieren praten met elkaar via piepende, fluitende en gillende geluiden.  Vrouwtjes met jongen laten geen andere ratten in hun nest.  Bruine ratten planten zich het hele jaar door voort, als er genoeg voedsel is en de temperatuur prima is.  Per jaar kan een vrouwtje wel 25 jongen krijgen.  De jongen worden blind en naakt geboren.  Na zeven tot tien dagen hebben de dieren de ogen geopend en zijn ze volledig behaard.  Enkel het vrouwtje zorgt voor de jongen.  Jongen die te ver van het nest lopen, worden teruggebracht.  De bruine rat zal meestal niet ouder dan achttien maanden worden.  De belangrijkste vijanden zijn de marter, de uil en de kat.     

  
enkele van de vele soorten : 

  • enganorat
  • nillubergrat

(vele dieren met de naam 'rat' horen vaak niet echt thuis bij de familie van de 'ratten')

foto's : joanna servaes, alexey krasavin, reg mckenna