soort

                                          de zuidelijke boomklipdas
start  >  zoogdieren  >  klipdasachtigen  >  klipdassen  >  zuidelijke boomklipdas                                Dendrohyrax arboreus - eastern tree dassie, eastern tree hyrax 

 

  

De zuidelijke boomklipdas is een zoogdier uit de familie van de klipdassen.  Hij wordt ook nog de savanneklipdas genoemd en komt voor in het zuiden en het oosten van Afrika.  Hun lichaam is rond met een kort staartje.  Ze hebben onder aan hun poten kussentjes om makkelijker in de bomen te kunnen klimmen.  De vacht is grijsbruin tot donkerbruin.  Op de rug hebben ze een kale plek die wit van kleur is.  Ze worden 40 tot 70 centimeter groot en komen voor in bossen, savannes, bergen en regenwouden.  Je vindt ze soms tot op een hoogte van meer dan 4 duizend meter. 

De dieren leven alleen of in paartjes en enkel te zien in de vooravond of de nacht.  Overdag schuilen ze in een boomholte, tussen dichte takken of wortels van bomen.  Je hoort ze de ganse nacht tegen elkaar roepen, grommen, piepen of krijsen. 

Na de paartijd worden 1 tot 3 jongen geboren.  Ze leven van bladeren, vruchten, twijgen en schors.  Af en toe eten ze wel eens een insect, een hagedis of het ei van een vogel.  Als ze op de grond zitten eten ze gras, kruiden en varens.  Tot hun vijanden horen de uilen en soorten katten.  Maar ook de mensen vangen wel eens een klipdas om hun vlees en hun huid. 

 

foto's : bursilk, hillewaert