familie

                    de klipdassen

start  >  zoogdieren  >  klipdasachtigen  >  klipdassen                                                                                 Procaviidae - hyraxes

  

De klipdas is een soort knaagdier dat vooral in Afrika voorkomt.  De dieren zijn eigenlijk een beetje familie van de olifant en van de slurfdieren.  Het is een klein dier met een korte dikke vacht.  De kop is stomp met kleine, afgeronde oren.  De vacht verschilt per streek, maar is meestal grijs tot licht- en donkerbruin van kleur.  Ze worden niet groter dan een halve meter en leven in groepen van vier tot vijftig dieren.  In elke groep zit één mannetje dat de baas is.  Verder vele vrouwtjes, jongen en mannetjes die nog niet volwassen genoeg zijn.  Ze houden echt van hun eigen terrein en laten zeker niemand dichter komen.  Tussen de rotsen bouwen ze een grasnest.  De vrouwtjes en jongen kruipen dan dicht tegen elkaar aan.

Op enkele plekjes tussen de rotsen hebben ze ook een eigen toilet gemaakt.  Meestal plassen ze ook op de hoeken van hun terrein, zodat andere wilde mannetjes niet dichter durven te komen.   

  

 

Ze eten vooral grassen en kruiden met bladeren van lage struiken en afgevallen vruchten.  Soms klimmen ze ook in bomen en struiken om te eten.   

Echt veel drinken doen ze niet.  Ze halen het meeste drinken uit de sappen van planten.  Hij is vooral overdag druk op pad.  Eten zoeken ze vroeg in de ochtend en op de middag.  Als de andere dieren eten, houden enkele klipdassen de wacht.   En als er gevaar dreigt, geven deze bewakers enkele kreetjes en vlucht de hele groep in holen tussen de rotsen.  Hun grootste vijand is de arend en de baviaan.   

In de paartijd maakt het mannetje veel lawaai.  Hij schudt zijn hoofd als een vrouwtje dichtbij komt en geeft dan een sterke geur af.  Meestal krijgt een vrouwtje één tot twee jongen per worp.  Zij kunnen bij de geboorte al zien en binnen een paar uur kunnen ze lopen.  De jongen klimmen vaak op moeders rug om warm te worden.  Ze kunnen negen tot twaalf jaar oud worden.
 

weet je ...

De klipdas drinkt bijna niet, maar haalt veel sap uit de planten die hij eet.

  
foto's : buecherfresser, andreas tusche,gnu


4 soorten klipdassen :

Kaapse klipdas zuidelijke boomklipdas steppeklipdas westelijke boomklipdas