wallabie

soort

                                                  de wallabie
start  >  zoogdieren  >  klimbuideldieren  >  kangoeroes  >  wallabies

 

 

De wallabie is een kleine soort kangoeroe.  Het verschil tussen de twee is moeilijk te zien.  Ze komen vooral voor in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland.  Er bestaan verschillende soorten wallabies.  Sommige kangoeroes worden ook wel wallabie genoemd.  

Wallabies worden soms op kinderboerderijen gehouden.  Ze zijn klein en lief.  Het gaat hier vooral om Bennettwallabies. Soms ontsnappen er wel eens dieren en komen dan onder een auto terecht.  

In AustraliŽ vind je minder koeien en andere hoefdieren die de velden afgrazen.  Het zijn vooral de kangoeroes en de wallabies die op de weiden grazen.  Overdag slaapt hij onder de eucalyptusbossen om pas tegen het einde van de dag aan de bosrand gras en kruiden te gaan eten.  Deze bossen hebben heel lekkere blaadjes voor de dieren.  Ook de koalaís zijn er gek van.    

    

 

Pas als het echt donker is, waagt hij zich in het open veld.  Jonge wallabies zitten bij de moeder in de buidel, die onder aan de buik zit. Als je goed kijkt, steekt daar soms ineens een kopje naar buiten.  De jongen worden tussen januari en juli geboren.  Toch paren de wallabies het hele jaar door, zelfs net na de geboorte van een jong.   De zaadjes worden wel bevrucht, maar gaan dan rusten in de buik en beginnen pas later te groeien.  Bij de geboorte is het jong piepklein en blind.  Het vindt op de geur zijn weg omhoog naar de buidel, waar het zich onmiddellijk aan een tepel vastzuigt.  Daar blijft het ruim 200 dagen.  Drie weken nadat een ouder broertje of zusje de buidel verlaten heeft, kan er weer een nieuw jong geboren worden.  Dat gaat dus allemaal heel vlug.  En op korte tijd heb je veel wallabies.   

foto's : creative commons, nino barbieri, benjamint444, jjron