soort

                                              het rund
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  holhoornigen  >  runderen  >  rund                                                       bos taurus

 

 

Een koe is een vrouwelijk rund.  Het is een zoogdier en wordt in ons land gehouden voor zijn melk en zijn vlees.  Zij kan tot 25 liter per dag geven.  Wanneer ze niet genoeg melk meer geven, moeten ze naar het slachthuis.   

Een rund is familie van de graseters.  Zij trekt het gras met de tong van de grond en maalt het tussen de onderste tanden en de kaken.  Het is een herkauwer en slikt het gras bijna zonder kauwen in.  Ze heeft vier magen.  Als eerste maag vol is, komt het gras terug in de mond waarop het fijngekauwd wordt.  Hierna wordt het weer ingeslikt.  Dan gaat het over naar de tweede, derde en vierde maag. 

Het jong van een koe heet een kalf.  Het mannetje noemen we een stier.  Een koe die nog geen melk heeft gegeven noemen we een vaars.  De koe wordt niet veel meer met de hand gemolken, maar meer en meer met een melkmachine.   Een koe gaat dood als ze niet op tijd gemolken wordt.  Een kapotte melkmachine is dan ook een groot probleem voor een boer.  De koe kan 20 jaar worden.

  

 

Een koe eet gras, hooi, gedroogd gras en mas, maar drinkt ook water.  Als je een koe wilt melken, moet je heel vroeg opstaan.  Dat doen boeren ook altijd.  In India is de koe heilig.  Auto's moeten wachten op een koe die op de weg ligt.  Bij ons gebeurt dat gelukkig niet.  Ze zitten veilig achter een omheining in de wei.  De meeste koeien bij ons zijn zwart en wit, soms ook bruin.
Soms worden koeien mooi gemaakt, en gebruikt om shows mee te doen.  Zo kunnen de boeren mooie prijzen winnen
.

enkele rassen van het rund :

herefordrund charolais Jersey blonde d'aquitaine rood Deens melkras
Bestand:Wagyu.jpg
Belgisch witblauw salers Holstein-Friesian Sussex wagyu 
blaarkop galloway Afrikaner Schotse hooglander lakenvelder
Afbeeldingsresultaat voor fries hollands Bestand:Bos taurus indicus.jpg
Fries-Hollands zeboe (of bultrund) heckrund piemontese brown Swiss
   
brangus chianina watusi    

foto's : ars usda gorv, gnu, maurice van bruggen, scott bauer