De kappitta is een zangvogel uit de familie van de pitta's.  Ze worden ook wel de zwartkoppitta genoemd.  De vogels worden 19 centimeter groot en zijn te herkennen aan hun zwarte kop en nek met daarop een donkerbruine kruin.  De rest van de veren is groen gekleurd.  Er zit blauw op de vleugelveren en rood onderaan de buik.  De vogels lopen liever op de grond dan dat ze vliegen.  Op de grond vinen ze ook hun voedsel zoals regenwormen, rupsen, kakkerlakken en sprinkhanen.

Deze soort komt voor van India tot China, Filipijnen en Nieuw-Guinea.  Daar leven ze in bossen langs rivieren en mangroves.  Er bestaan vele ondersoorten die telkens op verschillende plaatsen voorkomen.  Het aantal van deze soort gaat achteruit door de houtkap, toch zijn ze niet echt bedreigd.