De geweervogel is een vogel uit de familie van de rotswinterkoningen.  Het is de kleinste vogel die enkel in Nieuw-Zeeland voorkomt.  Ze worden amper 3 centimeter groot, sommige mannetjes tot 8 centimeter.  De mannetjes hebben een lichtgroene rug en een lichtere buik.  Vrouwtjes hebben saaiere meer bruine kleuren en hun rug is gevlekt.  Ze kunnen met snelle slagen vliegen en maken hierbij een zoemend geluid.  Ze doen een beetje denken aan de kolibrie. 

De vogeltjes komen voor in bossen, maar ook dicht bij de steden.  Ze kiezen het liefst voor dichte bossen en rotsen.