De woestijnmus is een zangvogel uit de familie van de mussen en de sneeuwvinken.  Ze worden 13 tot 15 centimeter groot en lijken op een kleine huismus maar wat bleker van kleur.  Hun veren zijn beige tot lichtgrijs.  De snavel is licht van kleur, maar als ze gaan broeden wordt die donkerder.  Het valt op hoe rectop deze mussen stappen.  Je vindt de vogeltjes in het zuidwesten van AziŽ tot het noorden van Afrika.  Er bestaan twee ondersoorten die op verschillende plaatsen voorkomen. 

De diertjes leven zoals de naam het zegt in de woestijn.  Daar zitten ze op zandige en droge grond met weinig struiken.  Soms zie je ze in oases in de woestijn.  Omdat ze op vele plaatsen voorkomen is de soort niet echt bedreigd.