De saxaulmus is een zangvogel uit de familie van de mussen en de sneeuwvinken.  Ze worden ongeveer 14 tot 16 centimeter groot en komen voor in Centraal-AziŽ in landen zoals China, Iran, Kazachstan, KirgiziŽ, MongoliŽ, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.  Waarschijnlijk is het een soort die afkomstig is uit de woestijnen van Afrika en ArabiŽ.