De sahelrotsmus is een zangvogel uit de familie van de mussen en de sneeuwvinken.  Zoals de naam het zegt komen ze voor in de Sahel in Afrika.  Ze worden 15 tot 16 centimeter groot en hebben bovenaan een grijze kleur.  Ze zijn niet zoals andere mussen gestreept maar eerder effen gekleurd.  De soort heeft een witte ring rond het oog.  Verder zijn ze donkerbruin met een geel vlekje onder de kin.  Dit is vaak niet zo goed te zien.

Er bestaan twee ondersoorten : een soort van MauritaniŽ tot Soedan en een andere soort van SomaliŽ tot Tanzania.  Daar vind je ze op savannes met acacia's en in tuinen of parken.