De ringmus is een zangvogel uit de familie van de mussen en de sneeuwvinken.  Ze worden ongeveer 14 centimeter groot en zijn kleiner dan de huismus.  Mannetjes en vrouwtjes zien er allebei hetzelfde uit en hebben een kastanjebruine kruin, een zwarte vlek op de wang en een witte ring rond de hals.  Door de wangvlek zie je het verschil met de huismus. 

De vogeltjes broeden in holtes van bomen.  De meeste ringmussen trekken niet weg in de winter, maar durven wel in de buurt gaan zwerven.  Vroeger stond de ringmus op een postzegel in BelgiŽ.  De vogeltjes zijn niet bedreigd omdat ze op vele plaatsen voorkomen van Europa tot over AziŽ en Japan.  Bij ons gaan ze stilaan achteruit in aantal.  Ze missen bij ons wilde akkers, heggen, dode bomen en knotwilgen.  Daarin maken ze liefst hun nest.  Maar ook het gebruik van gif op onze akkers, zorgt ervoor dat de ringmussen graantjes met gif pikken.