zanglijster

soort

                                            de zanglijster
start  >  vogels  >  zangvogels  eigenlijke zangvogels  lijsters  echte lijsters  >  zanglijster                      Song Thrush - Turdus philomelos

 

  

De zanglijster is een zangvogel uit de familie van de lijsters.  Het is bij ons de bekendste lijster.  De vogels lijken goed op de grote lijster, maar zijn kleiner van 20 tot 23 centimeter.  De zanglijster is ook kleiner dan een merel.  Hun rug is donkerbruin, de onderkant is oranje tot beige.  De staart is vrij kort.  Op de buik zie je V-vormige bruinzwarte vlekken.  Rond de ogen zie je een witte ring en strepen onder de wangen.  De snavel is zwartgrijs met zwarte snorharen bij het begin van de kop.  Mannetjes en vrouwtjes zijn gelijk. 

De vogels kunnen tot 5 jaar oud worden.  Ze zijn natuurlijk erg gekend om hun mooie zang.  Hij begint vroeg in de ochtend tot als het bijna donker wordt.  Ze zoeken een plaatsje hoog in een boom of op een dak.  Je kan de lijsters al vanaf januari horen zingen.  Het nest wordt gemaakt in dichte struiken of heggen.  Dat nest wordt gemaakt van takjes en is vanbinnen met klei bedekt.  Daarop wordt mos of gras gelegd.  Het vrouwtje legt dan 3 tot 6 eieren die lichtblauw van kleur zijn met zwarte vlekken. 

 

 

De zanglijsters eten slakken, insecten, pissebedden, duizendpoten en wormen.  De slakkenhuisjes worden gewoon stuk geslagen om aan het vlees te komen.  Prooien worden soms al rennend gevangen.  Soms staat hij met zijn kop schuin naar het gras te turen om dan een worm uit de grond te trekken.  Maar ook bessen en fruit vinden ze lekker.  Op voederhuisjes zal je niet gauw zanglijsters zien zitten. 

Bij ons komen de zanglijsters het hele jaar voor.  In de winter zien we eigenlijk de zanglijsters die komen overwinteren vanuit Noord-Europa.  Onze zanglijsters trekken naar Spanje. 

foto's : gnu free, tony wills, pondman2, taco meeuwsen