zwaluwen

familie

                      de zwaluwen

start  >  vogels  >  zangvogels  eigenlijke zangvogels  >  zwaluwen                                             Hirundinidae - swallows

  

Zwaluwen zijn zangvogels.  De familie telt wel 88 soorten.  Het zijn snelle vliegers die tijdens de vlucht jagen op insecten.  Ze zitten vaak op gespannen draden en merkt ze op als je gaat fietsen langs de wegen.  Bij ons zie je vooral de huiszwaluw en de boerenzwaluw, maar ook nog enkele andere.  Ze zijn vooral te herkennen aan hun staart die op een vork lijkt. 

Er wordt gezegd dat je door de hoogte van de vlucht van zwaluwen het weer kunt voorspellen.  Bij mooi weer vliegen de insecten hoog, terwijl bij slecht weer de insecten lager vliegen.  Zwaluwen jagen in de lucht op de insecten en zitten dus op dezelfde hoogte.  Ze brengen ook bijgeloof mee.  Daar waar een zwaluw zijn nest bouwt, zal veel geluk bij de mensen zijn en zal de bliksem niet inslaan.

Net als vele andere vogelsoorten trekken ze tijdens de winter naar de warmere landen.  Zeelieden hadden ook zwaluwen op de voorkant van hun schouders getatoeėerd.  Ze dachten dat als ze zouden sterven op de zee dat de zwaluwen dan hun ziel naar huis zouden brengen.

 

  

Het zijn vaak echte acrobaten in de lucht.  Ze brengen bijna de hele dag vliegend door Het zijn uitstekende vliegers die weinig kracht nodig hebben voor hun vlucht.  Zowel het mannetje als het  vrouwtje kwetteren veel terwijl ze vliegen of zitten.  Allebei werken ze aan het nest dat tegen een wand wordt vastgemaakt, zoals een balk.  Oeverzwaluwen bouwen hun nest dan weer aan de rand van de oever bij het water.  Zij vermengen hun speeksel met aarde en klei en de buitenwanden van het nest wordt versterkt met stro.  Het wijfje bekleedt de binnenkant met zachte veertjes.  Meestal broeden ze twee, soms drie keer per jaar met ongeveer 4 eieren.  Het wijfje broedt in haar eentje de eitjes uit, maar het mannetje brengt haar ondertussen wel voedsel aan.  Het voedsel is vooral grotere insecten.  Een nest met 5 jongen heeft, per dag, ongeveer zes duizend insecten nodig.  Dat kan tellen !
De jongen verlaten het nest vaak al na drie weken.  Er wordt vaak in kolonies gebroed.   

foto's : malene thyssen, mdf, fish & wildlife service, durzan cirano

soorten zwaluwen :

  • boerenzwaluw
  • kamzwaluw
  • andeszwaluw
  • Ethiopische zwaluw
  • Angolese zwaluw
  • witkeelzwaluw
  • blauwe zwaluw
  • parelborstzwaluw
  • hutzwaluw
  • bontvleugelzwaluw
  • roodkeelzwaluw
  • witstaartzwaluw
  • roodstuitzwaluw
  • muiszwaluw
  • zwartkapzwaluw
  • feezwaluw
  • Indische klipzwaluw
  • gabonzwaluw
  • holezwaluw
  • boomzwaluw
  • mascarenenzwaluw
  • Brazza's zwaluw
  • purperzwaluw
  • bruinborstzwaluw
  • rotszwaluw
  • grijsstuitzwaluw
  • Congo-zwaluw
  • siantara-zwaluw
  • ruwvleugelzwaluw
  • mangrove-zwaluw
  • witbuikzwaluw
  • bahama-zwaluw
  • goudzwaluw
  • witstuitzwaluw
  • Chileense zwaluw
  • groene zwaluw