palmtapuiten

familie

                   de palmtapuiten

start  >  vogels  >  zangvogels  >  eigenlijke zangvogels  >  palmtapuiten                                                      Dulidae - palmchat

  

De palmtapuiten zijn een familie zangvogels waarvan er maar één soort is.  Het is het belangrijkste vogeltje van de Dominicaanse Republiek.  Dat is een eiland in Midden-Amerika.  De mensen daar zijn erg fier op dat vogeltje.  Zijn veren zijn bovenaan olijfkleurig.  Onderaan zijn ze witter met rechte strepen.  Ze hebben een krachtige en zware snavel.  De vogels worden ongeveer 18 centimeter groot. 

Ze leven van vruchten en bloemen die uit de bomen worden geplukt.  Daarom zie je de vogels weinig op de grond.  In de bomen zijn ze erg lawaaierig.  De nesten zijn opvallend want de vogels delen hun nest met verdiepen.  Langs de zijkant zit voor elke vogel een aparte ingang.  Ze zijn gemaakt van twijgen rond een stam met bladen van een palmboom door gevlochten.  Daarin ligt zacht gras en schors.  Er worden 2 tot 4 witte tot grijze eitjes gelegd. 

 

foto's : luis alberto, rainer monke, don roberson

er bestaat maar één soort in deze familie