uilen baardmannetje

familie

                het baardmannetje

start  >  vogels  >  zangvogels  eigenlijke zangvogels  >  baardmannetje     Bearded Reedling - Panurus biarmicus - Bearded Tit, - Bearded Parrotbill

  

Het baardmannetje is het enige vogeltje in deze familie.  Vroeger werd het ook de baardmees genoemd.  Niet iedereen gaat akkoord dat deze vogel in een aparte familie zit.  Sommige zeggen dat hij bij de leeuweriken hoort, anderen plaatsen hem bij de timalia's.  Ze komen voor tussen het riet en hebben een oranjebruine kleur.  Mannetjes vallen op door hun baardstrepen.  Ze hebben een lange staart en een dunne snavel.  Ze worden ongeveer 12 tot 15 centimeter groot.  Ze leven van insecten, spinnen en in de winter rietzaad. 

De baardmannetjes broeden 3 tot wel 4 keer per jaar.  Beide ouders broeden en voeren de jongen.  Op een jaar tijd kunnen dat soms 20 jongen zijn.  Op 12 dagen zijn de eieren uitgebroed.  Je vindt de vogels in Europa en delen van Azi langs oevers, meren en aan de rand van dichte moerassen met riet. 

De vogeltjes staan niet op de rode lijst, maar komen bij ons minder voor dan vroeger.  Maar daarvoor hebben ze wel grote rietvelden nodig. 

 

foto's : ericsonn, kaeptn chemnitz, thermos, F. C. Robiller / naturlichter

deze familie telt maar n soort