blauwvoetgent

soort

                                        de blauwvoetgent
start  >  vogels  >  suliformes  >  genten  >  blauwvoetgent                                                    Blue-footed Booby - Sula nebouxii

 

  

De blauwvoetgent is een zeevogel uit de familie van de genten.  Ze worden ook de blauwpootgent genoemd.  De vogels leven op eilanden en zijn niet echt schuw als je dichterbij komt.  Dat komt omdat ze geen echte vijanden kennen.  Zoogdieren of andere roofdieren zitten niet in de buurt.  Wat opvalt bij deze vogels, zijn hun blauwe poten maar ook hun blauwe snavel.  De veren op de kop zijn gestreept en de staart is puntig.  Ze kunnen prima duiken en gebruiken hun zwemvliezen als peddels. 

Deze gentensoort wordt tot 80 centimeter groot.  Vrouwtjes worden groter dan de mannetjes.  Mannetjes kunnen flink wat lawaai maken en dansen om een vrouwtje voor zich te krijgen.  Dat doen ze door met hun poten te stampen, zijn vleugels te fladderen en zijn snavel in de lucht te steken.  Als de mannetjes helder blauwe poten hebben, zullen vrouwtjes makkelijker gaan paren.  Vrouwtjes die akkoord zijn, draaien een paar keer rond het mannetje en is klaar om te paren.  Er worden tot 3 eieren gelegd die door beide ouders worden bebroed.  Na 45 dagen komen de jongen uit en blijven dan nog 4 maand bij de ouders.  Ze krijgen voor gekauwde vis als eten.  Het gebeurt soms dat de oudste kuikens de jongste dood bijten. 

 

 

Je vindt de blauwvoetgent op de Galapagoseilanden, maar ook in Mexico en Zuid-Amerika.  Ze zitten vooral op droge eilanden voor de kust.  De vogels duiken in de oceaan en zwemmen onder water achter hun prooi aan.  Dat is vooral vis.  De vogels verwittigen zelfs elkaar als er eentje veel vis heeft gezien onder water.  Toch gaan ze de buit niet delen als ze hem vangen.  Zo kunnen ze de ganse dag door eten. 

foto's : rileypie, pete, haplochromis, marc figueras