grutto's

geslacht

                                            de grutto's
start  >  vogels  >  steltlopers  >  strandlopers en snippen  >  grutto's                                                                          godwits - Limosa

 

https://images.e-vision.nl/vbn/images/optimized/4ac935b9-7626-47d1-8d95-cfc8340bfc41.jpg&h=700&w=1170&v=0

 

De grutto is een vogel die bij ons voorkomt.  Je vindt hem vooral op de wei.  We noemen hem een steltloper omdat hij hoge poten heeft, net als stelten.  Het geluid dat hij maakt, lijkt wat op 'utto, utto, utto'.  Dus hij roept net zijn eigen naam.  Hij heeft een rechte, oranje snavel.  Zijn lijf is gevlekt.  Als hij vliegt, zie je mooie strepen op zijn vleugels. 

Hij is ongeveer een halve meter hoog en kan 10 tot 15 jaar worden.  Het liefst lust hij wormen, insecten en larven.  Hij broedt op plaatsen in de wei waar veel plassen zijn.  Daar legt hij 4 of 5 eieren in zijn nest.  Dat wordt gemaakt in het gras in een ondiep kuiltje.    Als het gras lang genoeg is, buigt de grutto de halmen over het nest, zodat het nest nog moeilijk te zien is.  Het lijkt alsof hij er een korf van maakt. 

 

 

Toch komen er steeds minder vogels voor omdat vele weiden verdwijnen en de stad groter wordt.  Vossen, katten en kraaien lusten wel eens een grutto of roven de eieren.  Ze houden ook helemaal niet van het licht van de lantaarns op de straat.   Ze blijven er liefst zo ver mogelijk vandaan.  Soms houdt het lawaai van de auto’s en treinen hen ook weg. 

De grutto is een echte trekvogel die eind februari terug naar ons land komt.   Maar in het begin van de zomer zijn ze alweer vertrokken.  Ze vinden het warmer in Afrika.   Daar zitten ze in grote groepen samen bij de rivieren.  Aan de rand zitten ze daar liefst in de modder.  Ze eten liever rijst en andere planten.  

Soms zoekt men wel eens uit hoe ver de grutto kan vliegen.  Er wordt dan een zendertje aan de nek vastgemaakt.   Zo kan men zien hoe ver hij wel vliegt.   Er is zo ooit eens een grutto tot in China gevlogen.  Dat is wel heel ver.  Met zo een zendertje kunnen we veel leren over de dieren.  


   
foto's : ellywa, berend jan stijf, j schroder, ellywa

soorten grutto's :

  • grutto

  • rode grutto

  • rosse grutto
  • marmergrutto