arenden

geslacht

                                             de arenden
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  arenden                                                                     eagles

 

 

De arend is een grote, krachtige roofvogel met brede vleugels.  Hij heeft ook een stevige snavel en scherpe klauwen.  We noemen hem ook wel de adelaar.  Dat zijn dus dezelfde vogels.  Mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde kleuren in hun veren, maar de jongen hebben een ander verenkleed.  Pas na enkele jaren verandert de kleur van hun veren.  Het vrouwtje is meestal groter. 

Deze vogels zijn vleeseters.  Ze eten vooral knaagdieren, maar ook vogels en hagedissen.  Elke soort arend heeft zijn eigen lekkernij.  Hun snavel is gemaakt om vlees van een prooi af te scheuren.  Daarnaast heeft hij sterke poten en krachtige klauwen om de prooi goed vast te houden.  Ze zien heel goed.   Dat is wel nodig om van hoog uit de lucht de prooi op de grond te zien lopen.  Arenden komen bij ons soms voor maar meestal in bergachtige gebieden. 

De arend vind je vaak terug op vlaggen en schilden.  Waarschijnlijk omdat het zo een machtig en mooi dier is.  Van alle dieren kan de arend het hoogste in de hemel vliegen, daarom zien de indianen hem als het dier dat heel dicht bij God komt.

  


soorten arenden :


foto's : thermos, us fish & wildlife service, harry balais, jambalawa