kiwi's

orde

                    de kiwi's

                                                                                                                 kiwi - apterygidae

 

start
vogels

naast de kiwi's zijn er nog andere vogelfamilies :

buissnaveligen
duiven
duikers
eendvogels
flamingo's
futen
gierzwaluwen en kolibries
hoatzins
hoendervogels
hoppen, boomhoppen en neushoornvogels
kasuarissen en emoes
keerkringvogels
kiwi's
koekoeksvogels
koerols
kraanvogelachtigen
muisvogels
nachtzwaluwachtigen
nandoes
ooievaarachtigen
papegaaiachtigen
pinguins
roeipotigen
roofvogels en gieren
scharrelaarvogels
seriema's
spechtvogels
steltlopers
steltrallen
struisvogels
suliformes
tinamoes
toerako's
trappen
trogons
uilen
valken en caracara's
zandhoenders
zangvogels
zonnerallen en kagoes
De kiwi's of snipstruisen zijn een familie loopvogels die alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland.   De vogel kreeg zijn naam van de Maori's, dat zijn de mensen die op dat eiland wonen.  De naam komt van de kreet die het mannetje tijdens het paarseizoen roept.  De Maori's denken dat God de kiwi uit een grote vrucht heeft gemaakt, een kalebas.    

Deze vogels zijn een bedreigde diersoort en worden sinds meer dan 100 jaar niet meer gegeten.  Er wordt veel gedaan om de kiwi's te beschermen.  Het is niet de mens, maar vooral katten en hermelijnen die voor de problemen zorgen.  Kiwi's worden bijvoorbeeld verplaatst naar plaatsen waar weinig roofdieren zijn.  Of de roofdieren worden gevangen.  Ook worden de nesten van de kiwi leeggehaald en de eieren worden op een veilige plaats uitgebroed.  Na ťťn jaar worden de vogels dan uitgezet, zodat ze veilig de natuur in kunnen trekken.    

 

 

Ze zijn ongeveer even groot als een gewone kip.  We denken dat ze familie zijn van de kasuaris.  Toen lang geleden er nog geen mensen woonden op Nieuw-Zeeland, waren er geen zoogdiersoorten.  Zo hadden de vogels en de reptielen veel plaats.  Kiwi's konden er veilig rondlopen en waren niet bedreigd.   We denken dat er toen 12 miljoen kiwi's waren.  Nu waarschijnlijk nog zo'n 60 duizend. 

De vogels leven alleen op en in de grond.  Ze hebben wel vleugels, maar deze worden niet meer gebruikt.   Ze zijn maar ongeveer 5 centimeter lang en tussen de veren niet meer te zien.   De botten van de meeste vogels zijn hol, zodat ze makkelijk kunnen vliegen, maar bij de kiwi niet.  In zijn botten zit merg zoals bij de zoogdieren.   De veren van kiwi's lijken op haar.   Ze hebben geen staart en drinken erg weinig. 

 

   

Het is een bange nachtvogel die goed kan ruiken, maar bijna blind is.   Bij de meeste vogels zijn het juist de ogen die zeer scherp kunnen kijken, dus niet bij de kiwi.  Aan het uiteinde van zijn lange, scherpe snavel heeft hij neusgaten.  Hij eet door deze snavel in de grond te steken om wormen en insecten te vinden.  Hij eet ook wel fruit, kleine krabben, amfibieŽn en rivierkreeften.     
Sommige soorten kiwi's kunnen sneller rennen dan een mens en zich met hun scherpe poten verdedigen.  Aan die poten hebben ze maar drie tenen.  De vogels blijven hun leven lang bij elkaar.  

De eieren worden tijdens het broeden gelegd in holtes, zoals holle stammen en tussen boomwortels of in een hol dat door het mannetje gegraven is.  Als je het ei vergelijkt met het lichaam van de kiwi, dan is dit het grootste ei ter wereld.  Samen met de kolibrie.  Kiwi's kunnen tot ongeveer 20 jaar oud worden.       

foto's : mark jones, happy via, scarff

5 soorten kiwi's :

noordereilandkiwi grote gevlekte kiwi zuidereilandkiwi rowikiwi

kleine gevlekte kiwi

 

                wil je het rijk der vogels met alle families en soorten eens op een rijtje zien                           klik dan hier