eenden

familie

                     de eenden

start  >  vogels  >  eendvogels  >  eenden                                                                                                                           anatidae - ducks

 

Een eend is een watervogel.   Ze lijken goed op ganzen en zwanen maar zijn wel kleiner en hebben een kortere nek.  Een vrouwtje noemen we gewoon een eend, maar een mannetje noemen we een woerd.   Een jonge eend wordt een pulletje genoemd.  Een mannetje is mooier van kleur en heeft een klein krulletje in de staart.  Ze hebben zwemvliezen en veren die geen water doorlaten

De vrouwtjes bekleden het nest meestal met dons dat ze uit hun borst plukken.  De jongen zijn nestvlieders.  Ze verlaten het nest spoedig na het uitkomen.  Regelmatig verliezen ze hun veren, die ze dan inruilen voor nieuwe verse veren.  In die periode kan de eend niet vliegen.  We noemen dit de rui.  Meestal gebeurt dit na het broeden.  De vrouwtjes hebben schutkleuren.  Dat wil zeggen dat ze niet echt opvalt.  Dat is belangrijk als ze op haar nest zit te broeden.  Mannetjes hebben meer kleuren.  

Eenden eten verschillende soorten voedsel, waaronder grassen, waterplanten, vissen, insecten.  Het geluid dat door eenden wordt gemaakt is kwaken.  De meeste dieren blijven op dezelfde plaats in de winter en trekken niet naar warmere landen.  Sommige eendensoorten doen dat wel en overwinteren daar.  

   

 

Vroeger werd in vele gebieden op wilde eenden gejaagd voor het vlees of voor het plezier.   Meestal gebeurde dit door de dieren neer te schieten.  Eendenvlees en eieren worden in veel landen gegeten.  Donzen dekbedden bestaan uit de veren van de eend.  Het wordt bijeengezocht uit hun nesten waar de eenden de veren gebruiken om hun nesten te bedekken.  Naast de mens zijn ratten de grootste vijanden van eenden.  Nu wordt er niet zo veel meer op eenden gejaagd, maar worden ze vaak in parken en tuinen gehouden omdat we ze mooi vinden.  Gezellig de eendjes voeren met oud brood is heel leuk.

De eend is al lang een dier dat veel gebruikt wordt in verhalen voor kinderen.  Zo is Donald Duck de bekendste eend.  Of Alfred Jodocus Kwak en het lelijke eendje, een heel bekend sprookje.

foto's : martin correns, ischa 1, pudding4brains, john avice, thurner hoff

soorten eenden :

grondeleenden

hartlaubs eend

grijze taling

smient

geelbekpijlstaart

carolina-eend

Filipijnse eend

zwarte eend

grijze witkeeltaling

mandarijneend

Mellers eend

wintertaling

hottentottaling

pijlstaart

campbell-taling

zomertaling

laysan-taling

slobeend

Amerikaanse wintertaling

krakeend

rode slobeend

wilde eend

Afrikaanse zwarte eend

witte kwaker

vlekbekeend

Bahama pijlstaart

wenkbrauweend

Kaapse taling

puna taling

bronskopeend

gevlekte Florida-eend

kaneeltaling

Australische slobeend

geelbekeend

Hawaii-eend

blauwvleugeltaling

Kaapse slobeend

Chileense smient

Amerikaanse smient

Siberische taling

zwartkaptaling

ringtaling

amazonetaling

muskuseend

blauwbandeend

duikeenden

tafeleend

rozekopeend

grote zee-eend

marmereend

topper

peposaca-eend

witkopeend

kleine toppereend

kuifeend

Australische witoogeend

ijseend

bruine krooneend

roodkopeend

ringsnaveleend

brilduiker

Baers witoogeend

witoogeend

Nieuw-Zeelandse topper

krooneend

grote tafeleend

eidereend

IJslandse brilduiker

buffelkopeend

Madagaskarwitoogeend

fluiteenden

rosse fluiteend

Indische fluiteend

zwervende fluiteend

eyton-fluiteend

zwartbuikfluiteend

West-Indische fluiteend

gevlekte fluiteend

witwangfluiteend