zeepaardjes

geslacht

                                         de zeepaardjes
start  >  vissen  >  beenvisachtigen  >  straalvinnigen  >  stekelvinnigen  >  zeenaaldachtigen  >  zeenaalden en zeepaardjes  >  zeepaardjes          Hippocampus - seahorses

 

 

Een zeepaardje is een soort vis, maar dat is niet te zien.  Het hoofd lijkt wel op dat van een paard en heeft een lange snuit.  Ook heeft een zeepaardje een bolle buik, een lange, oprolbare grijpstaart en rijen knobbels of stekels maar geen schubben.  Hierdoor is een zeepaardje heel hard en is het voor veel dieren te hard om op te eten.  Het zwemt rechtop en is erg langzaam.  Er wordt gezwommen met de kleine rugvin achteraan.  Die beweegt wel heel snel, maar geeft het zeepaardje weinig snelheid.  Als een van de weinige vissen kan hij ook recht naar boven en naar beneden zwemmen.  Net zoals een kameleon kunnen beide ogen los van elkaar bewegen zodat niet het hele lichaam gedraaid hoeft te worden om iets te volgen.  Ook kan het van kleur veranderen of zich vermommen in een omgeving.

Er bestaan heel kleine zeepaardjes, maar ook die ongeveer zo groot zijn als twee handen op elkaar.   Er zijn blauwe, groene en gele soorten, maar de meeste zijn bruin van kleur.  Hiermee valt een zeepaardje niet op tussen de waterplanten waar ze tussen leven.  Met de staart grijpt het zich vast aan wieren, zeegrassen of koralen.  Vaak hangt het met de staart gekruld om een plantenstengel mee te varen met het water.

  

 

Zeepaardjes leven meestal in warm water.  Het heeft geen tanden en ook geen maag en kan het voedsel dus niet vermalen.  Hierdoor moet veel gegeten worden.  De meeste soorten eten vooral kleine kreeftjes of kleine visjes die met de zuigsnuit snel naar binnen worden gezogen.  De enige vijand is de zeekrab.  Andere dieren lusten hem niet omdat ze er maagpijn van krijgen.

Het paren is iets heel aparts.  Het mannetje legt de eitjes in een soort buidel op de buik.  Voor de paring wordt een dansje gedaan waarbij ook de kleuren vaak veranderen.  De staarten van het vrouwtje en het mannetje draaien dan in elkaar.  Het mannetje raakt zo zwanger van het vrouwtje.  Hij bewaart de eitjes goed in zijn buidel.  Geen enkele andere vis doet dit zo.  Zeepaardjes blijven hun hele leven bij elkaar.  Ook is het een dier dat liefst in groepen leeft en nooit vecht.  Ze worden soms als souvenir verkocht en in China gebruikt als medicijn.  

enkele soorten zeepaardjes :

  • langsnuitzeepaardje
  • kortsnuitzeepaardje

foto's : mohammed al momany, stickpen, nick hobgood