goudvis

soort

                                           de goudvis
start  >  vissen  >  beenvisachtigen  >  straalvinnigen  >  meervallen en karperachtigen  karperachtigen  >  echte karpers  >  goudvis       Carassius auratus auratus

 

 

De goudvis is een mooie vis die behoort tot de karpers.  Er zijn een heleboel verschillende soorten, toch zien vele er heel anders uit.  Sommige hebben een andere kleur en lichaamsvorm of ze hebben uitpuilende ogen.  Andere hebben lange, vloeiende vinnen.  Vele hebben een dubbele staart en achtervinnen.  Ze hebben ook kieuwen om in het water te kunnen ademen.

Een goudvis kom je ook nog in het wild tegen.  In een bokaal wordt hij ongeveer 12 jaar en in het wild 20 jaar.  In een aquarium worden de vissen 15 centimeter.  Als ze groter worden, is het een goed idee om ze te verplaatsen naar een vijver. De wilde goudvis legt eitjes in juni en juli.  Het wijfje legt dan honderdduizenden eitjes.  Die zijn kleverig en zuigen zich vast aan de planten.  Ze komen na ongeveer een week uit.


    
 

 

De goudvis is een grondelaar.  Hij vertroebelt het water en kan daar lang in blijven leven.  Het is een alleseter en eet zowel insecten als planten.  Hij kan de winter in een vijver overleven als het water diep genoeg is.  Omdat goudvissen enorme vervuilers zijn, is een filter wel nodig.

Naast gedroogd voedsel hebben ze ook levend voedsel nodig zoals watervlooien of kleine garnalen.  Wormen liever niet, omdat deze ziekten kunnen hebben.  De vissen krijgen 1 keer per dag voer.  Af en toe één tot twee dagen overslaan is niet erg.   Levend voer kan 1 keer in de week gegeven worden.     

verschillende variëteiten goudvissen : 

File:Goldfish Pearl Scale.jpg http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160524/249e4feae6599f7dbe0572c052d8f1ee.jpg
telescoopooggoudvis parelschubgoudvis ryukin hemelkijker ranchu
https://bin.snmmd.nl/m/m1eyv8swghoo.jpg File:Goldfish Bubble Eye.jpg http://www.schonevijver.nl/contents/media/oranda.jpg  
oranda  (of roodkapje) waaierstaartgoudvis  blaasoog pompoenneus  

foto's : heptagon, lerdsuwa, orandic, raoul654