zee-egels

klasse

           de zee-egels
start  >  stekelhuidigen  >  zee-egels en zeekomkommers  >  zee-egels                      Sea urchins or urchins - Echinoidea

 

 

Zee-egels en zeeappels zijn stekelige waterdieren.  Ze hebben geen skelet en hebben meestal de vorm van een bol, een hart of een schijf.  Binnenin zijn ze volledig hol en buitenaf hebben ze een hard pantser dat bedekt is met stekels.  Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop knobbels zitten met stekels die kunnen bewegen.  Die zorgen ervoor dat de zee-egel zich kan voortbewegen.  Sommige soorten graven zich in door hun stekels maar beschermen het dier ook.  Er zijn er zelfs die gif kunnen uitspuiten.  

  

 

Zijn mond zit onderaan.  Daar bevinden zich ook vele zuigvoetjes zodat de zee-egel zich kan vastzetten.  Ze leven meestal van planten en sommige soorten eten ook kleine diertjes.  De mannetjes en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden.

Iedereen die wel eens in een zee-egel heeft getrapt zal dat niet snel vergeten.  De vlijmscherpe punten doorboren met gemak de huid en zijn er niet gemakkelijk uit te trekken.  De wonden genezen langzaam.  Toch zijn het mooie en wonderlijke dieren.  Overdag zitten ze meestal tussen de rotsen verstopt.  In de nacht gaan ze op voedseljacht.  Ze grazen over de bodem naar algen en zeewier.  Dat zijn piepkleine waterplantjes.  Sommige eten ook sponzen of mosdiertjes van stenen die onder water liggen.  Net als zeesterren hebben ze kleine voetjes met zuignapjes.  Maar zee-egels kunnen met hun stekels veel sneller voortbewegen dan zeesterren.  Met hun voetjes kunnen ze recht op een rots klimmen zonder eraf te vallen.  Er zijn er die zich ook ingraven in het zand. 

soorten zee-egels :

  • echte zee-egel
  • boorzee-egel
  • griffelzee-egel

foto's : tomasz sienicki, albert kok, drow male, steven van tendeloo