wormen

    
                                          de wormen

                                                                                                                    

 

Start
vissen
reptielen
amfibieen
vogels
weekdieren
insecten
schedellozen
kaakloze vissen
manteldieren
eenvoudige dieren
wormen
neteldieren
zoogdieren
dinosauriers
geleedpotigen
spinnen
gastenboek

 

 

 

Wormen zijn een groep van dieren die wel 25 duizend soorten telt.  Je kan ze verdelen in wel dertig groepen.  Door de naam 'worm' lijken wel niet alle dieren op wormen zoals wij ze kennen.  Sommigen hebben rare vormen.  Het zijn allemaal dieren zonder beenderen.  Het is soms meer een groep waarin dieren zitten die in geen enkele andere groep thuis horen. 

Je vindt ze over de hele wereld.  Sommige soorten leven op het land of in zoet water.  De meeste wormen leven in de zee.  Je hebt soorten die op andere dieren leven en zich daar aan vast maken.  Hun lichaam is smal en week en meestal niet erg lang.  Toch heb je enkele soorten die soms tot 10 meter lang kunnen worden. 

Er zijn ook andere dieren die het woord 'worm' in hun naam hebben, maar helemaal niets met wormen te maken hebben.  Je hebt de wormsalamanders, de wormhagedissen en de wormslangen.  Maar ook insecten als de oorworm, meelworm en koperworm.

Hier zijn enkele bekende wormen :

Er bestaan enkele families wormen :

 

foto's : david monniaux, gnu free, Christoph Specjalski, jurgen schoner, laszlo ilyes, hans hillewaert, j baecker,diliff, darkone

webhosting
webhosting