cobra's

geslacht

                                           de cobra's
start  >  reptielen  schubreptielen  >  slangen  >  gifslangen  >  cobra's                                                                                                                                    cobra

 

 

Een cobra is een geslacht van slangen die behoren tot de gifslangen.  Zij is giftig, maar slaat niet zo snel toe als de ratelslang.  Toch is hun gif erg gevaarlijk en kan je er aan sterven.  Ze leven ook op heel verschillende plaatsen : in hoge bomen, in droge woestijnen, in natte regenwouden en in grote meren.   Ze komen in warme streken voor en kunnen niet tegen kou.  Cobraís komen voor in Afrika en in AziŽ.  Omdat ze van knaagdieren leven, komen ze ook in de buurt van de mensen.   

De bekendste cobra in AziŽ is de brilslang, die haar naam dankt aan de tekening achter op de hals in de vorm van een bril.  Dit is pas goed te zien als de wangflappen worden uitgezet.  De Egyptische cobra is goed te herkennen aan de manier hoe ze zit.  Als ze schrikken of opgewonden zijn, komt de kop en het voorste deel van hun lichaam recht omhoog.  Het uitzetten van de hals is dan een dreiging die de vijand moet afschrikken.  De lengte van een cobra gaat tot bijna 2 meter.  Er bestaat ook een koningscobra die wel 4 meter lang worden.  Deze soort is de grootste gifslang ter wereld.   

Geen poten, lang, geschubd en glibberig.   De schubben houden het water tegen en zorgen ervoor dat ze niet ziek worden.  De meeste slangen kunnen goed zwemmen en klimmen.  Het zijn allemaal jagers.  Ze verlammen hun prooi met een giftige beet.  Er zijn meer dan 400 giftige slangensoorten.  Maar een paar van die giftige slangen zijn dodelijk voor mensen :  de cobra, de boomslang en de mamba.

 

 

Hun huid kan uitrekken wanneer hij eet of beweegt.  Volwassen slangen vervellen ongeveer 6 keer per jaar.  Alleen als er een nieuwe huid met schubben onder de oude huid is gegroeid dan vervelt ze.  Het vervellen gebeurt 1 keer per jaar.

De holle tanden vooraan in de bovenkaak zijn de giftanden.  Ze liggen plat langs de kaak en gaan naar voren als de slang bijt.  Spieren pompen het gif door de giftanden in de prooi.  Ook heb je cobra`s die gif spuwen.  Ze spuwen dan op de ogen zodat hun prooi niets meer kan zien.  

Cobra's leggen 12 tot 20 eieren.  Ze leggen de eieren op een veilige, warme en natte plaats onder een rottende boomstam, in een holle boom of onder een steen.  Daar laat ze de eieren achter maar ze blijft wel in de buurt om ze te beschermen tegen roofdieren.  Het duurt ongeveer 50 tot 70 dagen voordat de jongen uit het ei kruipen.  Als de jongen uit hun eieren komen, laten de ouders hen alleen gaan.  De koningscobra is de enige die een nest maakt.   

Bij het zoeken naar een prooi maakt zij gebruik van haar tong, omdat hij niet zo goed kan zien en horen.  De slang is niet zo snel.   Als de slang haar tong naar buiten steekt dan komen daar geurstofjes op.   Zo kan hij het spoor van een dier ruiken en volgen.  Als ze een prooi hebben gevangen, dan kunnen ze maanden zonder eten.  Dat komt omdat hun maag heel traag werkt.

soorten cobra's :

foto's : unknown, tim vickers, paris75000, saleem hameed