anaconda

soort

                                              de anaconda
start  >  reptielen  >  schubreptielen  >  slangen  >  boa's  <  anaconda                                                                                                              anacondas - eunectes murinus

 

 

De anaconda is een heel lange slang die ook reuzenanaconda, gewone anaconda, groene anaconda of waterboa wordt genoemd.  Ze is de tweede langste slang ter wereld en wordt ongeveer 5 tot 6 meter lang ; dat zijn allemaal vrouwtjes.  De langste slang ooit was wel 10 meter.  Ze is wel een halve meter dik.  Slangen met een lengte van boven de tien meter zijn zeer oud en groeien niet meer zo snel. 

Ze eten vooral knaagdieren en vogels.  Soms worden ook kleine kaaimannen, zwijnen en geiten gegeten, maar ze eten ook elkaar op.  Er zijn ook foto's van een anaconda die een volwassen krokodil wurgt, maar het is onwaarschijnlijk dat ze deze opeten want dan zouden ze zich niet meer kunnen bewegen.  De anaconda komt voor in Zuid-Amerika en kan wel 50 jongen per keer werpen.  De kleur is donkergroen met zwarte vlekken.

 

 

Jagen doet de slang vooral overdag maar soms ook wel in de nacht.   Anaconda's hebben twee manieren om te jagen.  Sommigen jagen liefst van op een tak of struik, waarbij ze de prooi van boven besluipen en zich op hun prooi laten zakken en eromheen kronkelen.  Oudere dieren langer dan zes meter beginnen te zwaar te worden. 

Ze kruipen door de modder of zwemmen in het water en liggen als ze jagen half onder water.  Een prooi wordt van onder gegrepen, het water in getrokken en gewurgd.

Als er prooidieren zoals herten komen drinken, slaat hij razendsnel toe en heeft het prooidier zeer weinig kans.  De anaconda draait zijn lichaam om zijn gevangen prooi tot die is verdronken in het water.  Op één minuut is de prooi dood.  Als het prooidier gedood is, eet de anaconda deze in zijn geheel op beginnend bij de kop.  Na een grote maaltijd kan een anaconda maandenlang zonder eten.   

  
foto's : unknown, la dawson, ltshears, evak