varanen

familie

                    de varanen

start  >  reptielen  >  schubreptielen  >  hagedissen  varaanachtigen  >  varanen                                         Varanidae

 

De varaan is een soort hagedis.   De bekendste is de Komodovaraan, die ongeveer drie meter lang kan worden.  Varanen leven in Afrika, Australië en Azië.  Veel soorten leven in droge woestijngebieden, maar er zijn ook soorten die in het regenwoud leven.  Ze hebben een platte kop met een lange nek, een groot lichaam met kleine poten en een zeer lange en krachtige staart.  Veel varanen gebruiken deze staart om zich te verdedigen.  Hij slaat er zijn vijand flink mee op zijn kop.  Een beet van dit dier kan ook heel gevaarlijk zijn.  We denken dat er een soort gif vrijkomt als hij bijt. 

Varanen zijn heel slimme dieren en kunnen gemakkelijk prooien opsporen.  Ze hebben heel goede ogen en langs hun gespleten tong kunnen ze hun prooi ruiken.   Net als bij de slangen.  Als ze opgewarmd zijn,  kunnen ze erg snel zijn, goed klimmen, zwemmen en in spleten en holen kruipen.  Maar een paar soorten leven in bomen.  Al de anderen leven op de grond.   

 

 

Veel varanen eten knaagdieren zoals wezels en hamsters.  Vele soorten leven ook van aas.  Dat zijn de restjes van prooien die andere dieren laten liggen of niet lusten.  Sommige soorten lusten zelfs schorpioenen of eten af en toe fruit.   Veel varanen zijn dol op eieren.  De nijlvaraan graaft graag de nesten van de nijlkrokodil uit.  Ook vogeleieren of reptieleieren zijn lekker eten voor veel varanen.  Met zijn scherpe, puntige tanden kan hij niet kauwen en daarom slikt hij zijn prooi in één keer door.  Hij kan ook met zijn bek een stuk vlees losscheuren, met één hap doorslikken en dan terugkomen als hij weer trek heeft.  Als hij in de buurt van mensen is, eet hij vuilnis of voedselresten die mensen achterlaten.
 

 

In de nacht rust de varaan in een hol dat hij zelf gegraven heeft of dat hij gepikt heeft van een ander dier.  Bij heel koud of nat weer blijft hij liever onder de grond.   Bij warm weer komt hij naar buiten en drukt zich plat tegen de aarde om zo warm mogelijk te worden.  Als hij goed opgewarmd is, kan hij aan zijn dag beginnen.  Hij houdt ook een soort winterslaap.   Daarna komt hij helemaal dun en hongerig weer te voorschijn als het weer warm is.  

Tijdens de paartijd vechten mannetjes om de vrouwtjes.  Na het paren zoekt een vrouwtje een goede plek voor haar nest.  Dit kan een holte zijn in de grond.  Ze graaft een groot gat, legt er haar witte eieren in, bedekt ze en laat ze dan achter.   Ongeveer 200 dagen later keert de moeder terug om de bovenste laag aarde los te maken, zodat de jongen er na het uitkomen van de eieren makkelijker uit kunnen komen.  Dan laat ze haar jongen voorgoed achter en moeten ze alleen zien te redden.

soorten varanen :

foto's : squeakymarmot,flying toaster,phasmatisnox