kameleons

familie

                         de kameleons

start  >  reptielen  >  schubreptielen  >  hagedissen  >  leguaanachtigen  >  kameleons                                                                        Chamaeleonidae - chameleons

 

Kameleons zijn een familie van de hagedissen.  Ze hebben een heel raar uiterlijk en kunnen van kleur veranderen.  Hun eerste naam was echter aardleeuw.  Er zijn ongeveer 160 verschillende soorten.  In Afrika komen de meeste dieren voor, maar ook op vele andere plaatsen ter wereld.  Als ze in Afrika een kameleon tegenkomen, gaan de mensen liever uit de weg, want ze denken dat dit ongeluk brengt.

Het veranderen van hun kleur komt doordat het dier zijn huidcellen herverdeelt tot hij de kleur vindt die hij nodig heeft.  Het licht, de regen en de temperatuur zorgen voor andere kleuren.  Als een kameleon boos is, kan hij ook op korte tijd zijn kleur veranderen.  Een zieke of bange kameleon kleurt zeer donker tot bijna zwart, soms met gekleurde vlekjes om vijanden of andere kameleons af te schrikken.  Tijdens de paartijd worden de kleuren dan weer gebruikt door de verliefde mannetjes om vrouwtjes zoeken.  Vooral de kleuren van zwangere vrouwtjes zijn belangrijk.  Zo schrikken zij verliefde mannetjes af en houden die op een afstand.  Ook andere hagedissen zoals de gekko, maar ook sommige slangen en schildpadden kunnen hun kleur aanpassen.

 

 

Je hebt grote, maar ook piepkleine kameleons die zelfs op je duim kunnen zitten.  Ze hebben een plat lichaam, grijppoten, een oprolbare grijpstaart en grote uitpuilende ogen.  Alle kameleons hebben een schietende tong.   De tong wordt niet opgerold, maar is als een elastiek met aan het eind een zuignap.  De prooi wordt tussen de kaken opgepeuzeld.   De klauwen doen denken aan wanten met 2 vingers naar voor en twee naar achter.  Hij heeft wel vijf tenen : twee tenen aan de ene en drie tenen aan de andere kant van de poot.   Met de staart kan hij als een aap aan een tak hangen en zo heel zijn lichaam dragen.   De ogen kunnen los van elkaar bewegen en alles zien wat er voor en achter hem gebeurt. 

De dieren hebben ook vaak kammen, stekelrijen, keelzakken en oorkwabben in allerlei vormen.  Ze zijn waarschijnlijk doof omdat ze zowel binnen als buiten hun kop geen oren hebben.   Wel voelen ze trillingen van takken en merken dan hun prooi op.   Ze worden meestal geboren uit een ei, maar sommige soorten brengen levende jongen ter wereld.   Eigenlijk komen ze al uit het ei terwijl het nog in de buik van de mama zit.

 

 

Kameleons jagen meestal overdag maar gaan schuilen als het te heet wordt.  Ze leven liefst alleen want vele dieren vechten als ze elkaar tegenkomen.   Zwemmen kunnen ze echt niet.  Hier zijn ze veel te stijf voor.  Het zijn ook zeer trage dieren en wiegen soms op en neer op een tak.  Ze proberen een blad na te doen dat wappert in de wind.  Hun vijanden zijn slangen en roofvogels, maar ook honden en katten maken jacht op kameleons.     

soorten kameleons :

foto's : gnu, tom gunek,rickipelleg, lutz schuettler