schubreptielen

orde

                          de schubreptielen

start  >  reptielen  >  schubreptielen                                                                                              Squamata      

De schubreptielen zijn een orde van dieren die behoren tot de reptielen.  In deze grote groep dieren zitten de slangen, de hagedissen en de wormhagedissen.  De krokodillen en de alligators zijn geen hagedissen en horen dus niet tot deze groep dieren. 

Je vindt de slangen en de hagedissen over de hele wereld, maar niet in de open zee en op zeer koude plaatsen als de Noord- of de Zuidpool.  Er bestaan wel zeeslangen en zeeleguanen, maar zij blijven dicht bij de kust en gaan nooit diep het water in.  De wormhagedissen vind je diep in grotten en zijn meestal blind.  Ze zijn allemaal anders gebouwd en vaak wordt getwijfeld of deze dieren wel echt bij de schubreptielen horen. 

 

   

Wat maakt schubreptielen dan zo bijzonder ?  Deze dieren hebben over hun ogen een vlies dat doorzichtig is en mee vervelt.  De kaakdelen zijn anders gebouwd.  Ook bestaan er slangen die heel aparte zintuigen hebben en dingen kunnen zien en voelen die mensen niet kunnen zien.  Gekko's kunnen dan weer kleven aan muren en rotsen en anolissen hebben gekke keelzakken.  Leguanen zijn slim en praten met elkaar door te knikken en met hun pootjes te zwaaien.

Deze dieren groep is zeer groot en telt nu al ongeveer zes duizend soorten schubreptielen.  Er worden er geregeld nieuwe ontdekt en per dag komt er eentje bij. 

onderordes :

                                                                                                                   schubreptielen
                                                                                                                                  slangen
                                                                                                                               hagedissen
    hazelwormachtigen             skinkachtigen                                                                     leguaanachtigen

 

 

      varaanachtigen           gekkoachtigen  
                                                                                                                        wormhagedissen

 

   

wil je de klasse van de reptielen met alle families en soorten eens op een rijtje zien             klik dan hier