wespen

familie

                      de wespen

start  >  insecten  >  vliesvleugeligen  >  wespen                                                                                                                                                    wasp - hymenoptera   

  

Wespen zijn familie van de bij en de hommel.  Er zijn veel verschillende soorten wespen : papierwespen, leemwespen, sluipwespen en galwespen.   Papierwespen hebben hun naam omdat ze hun nest van een soort papier maken.  Eigenlijk is dat een papje dat ze maken van restjes hout en vermengen dat met het speeksel tot een papje.  De leemwespen zijn wespen die alleen leven en hun nest maken van leem of aarde.  Sluipwespen hebben een uitsteeksel aan de achterzijde.   Dat is de legbuis en vind je enkel bij de vrouwtjes.  Zij leggen hun eitjes onder de huid van andere insecten, zoals bladluizen en rupsen.

Galwespen leggen eitjes in een blad.  Op dat blad komt dan een gal.  Dat is een dikke bol die soms rood kan zijn.  In de herfst zijn de gallen het best te zien, vooral de eik is een populaire boom bij veel soorten.  Er bestaan ook zaagwespen.  Hun legbuis lijkt op een zaagje.   

Wespen leven van nectar, honingdauw van luizen, stuifmeel, plantensap, vruchtvlees en sap van rijpe vruchten, maar ook limonade en stroop.  Het stuifmeel wordt meestal niet verzameld.  Sommige wespensoorten beschadigen de planten om bij het sap te kunnen komen.  Ze eten ook vliegen, hooiwagens, spinnen, larven en rupsen.  Dat doen ze om genoeg voedsel te hebben voor hun eigen jongen.  De wespen hebben een koningin en een aantal werksters.  De groep leeft maar één jaar en sterft aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen.  Aan het eind van de zomer, worden er enkele koninginnen en mannetjes geboren.  De koninginnenlarven krijgen speciaal voedsel.  De jonge koningin kan in haar winterslaap bevriezen en wordt wakker als het terug een beetje warmer wordt.  In de lente bouwt de jonge koningin een nieuw nest.  

soorten wespen :                 

                                                                                                      wespen      --     enkele groepen

 

 

De nesten worden gebouwd in verlaten muizennesten, in de grond, in schuren, muurholten of onder een dak.  Ze worden gemaakt van planten of droog hout.  Dikwijls ziet men wespen aan droog hout knagen.  Door de planten of het hout fijn te kauwen ontstaat er een papje.  De raten worden hiervan gemaakt.  Dat zijn de kamers van de wesp.  In de cellen van de raat legt de koningin haar eieren.  In elke cel één.  Vanaf augustus begint het nest te vervallen en worden de werksters lastig voor de mens.  Sommige rupsen beginnen dan het nest van de wesp op te vreten.  Ook de larven en poppen van de wesp gaan eraan. 

Wespen kunnen steken.  Met wespen moet je daarom wel voorzichtig omgaan.  Hommels proberen te vluchten, tenzij je ze zelf bedreigt.   Wespen worden boos als je hun nest verstoort, waarbij ze de verstoorder achtervolgen om hem liefst meerdere keren te steken.  Wespen hebben geen weerhaakjes aan de angel en kunnen telkens opnieuw steken.  Het kan heel pijnlijk zijn en je krijgt er een flinke zwelling van.

Moeten we daarom wespen gaan doden ?   Het zijn hele goede dieren voor de natuur, maar niet zo voor de mens.  Als je er echt vanaf wil, zet dan een omgekeerde plastic fles op de tafel en giet er bier of limonade in.  De wespen kruipen erdoor en raken er niet meer uit.

foto's : julio reis, butko, james lindsey, piccolonamek, alvesgaspar, jacinto, mlbay

                                                           wil je het rijk der insecten eens op een rijtje zien ?                                  klik dan hier