hommels

geslacht

                                            de hommels
start  >  insecten  >  vliesvleugeligen  >  bijen  >  hommels                                                                                         bumble bee - apidae 

 

    

De hommel is een insect en is familie van de bij en de wesp.  
Ze zijn erg behaard.  Ze hebben niet alleen veel haren maar deze zijn ook erg lang.  Hommels zien er daardoor groter uit dan ze zijn en worden ongeveer 1 tot 2 centimeter lang.  Ze hebben een zwarte kleur met gele, oranje of witte banden op het lichaam.

De diertjes leven in een nest, net als bijen en wespen.  Bij zonnig weer vliegen hommels van bloem tot bloem om voedsel te verzamelen.  Bij slecht weer blijven ze in het nest.       
Hommels eten nectar uit de bloemen en verzamelen stuifmeel voor de andere hommels in het nest.  Ze verzamelen het stuifmeel in kleine zakjes aan de poten, die korfjes worden genoemd.

soorten hommels :

                                                                                 hommels         --           ongeveer  25 soorten

 

 

Net als bijen en wespen hebben de hommels een koningin.  De koningin wordt goed beschermd door de andere hommels in het nest en is de enige die eitjes legt.  De eitjes worden door de andere hommels naar de cellen van het nest gebracht.  Ieder eitje heeft zijn eigen cel.  Als het eitje uitkomt, kruipt de larve tevoorschijn.  Deze is wit en lijkt op een worm.  De larve heeft nog geen poten of vleugels.  Als hij genoeg gegroeid is, maakt de larve een pop.  En hieruit komt na een tijdje de volwassen hommel.

Hommels hebben net als bijen en wespen een angel.  Ze zijn niet zo gevaarlijk als bijen en wespen.  Ze proberen eerst te vluchten of te dreigen.  Als een hommel dreigt, draait hij zich op zijn zij en laat de angel zien.  Alleen als ze in het nauw worden gedreven, zullen hommels steken.  Sommige mensen zijn allergisch voor het gif en moeten naar het ziekenhuis.  Voor de meeste mensen is de steek van een hommel wel pijnlijk maar niet gevaarlijk.

Omdat ze zo behaard zijn, hebben hommels het niet gauw koud.  Ze kunnen in landen leven waar het te koud is voor bijen en wespen. Maar in warme landen hebben hommels het snel heet en moeten veel rusten.

foto's : andre karwath, james lindsey, unknown, rasbak

                                                                    wil je het rijk der insecten eens op een rijtje zien ?                                   klik dan hier