luizen

orde

                      de luizen

start  >  insecten  >  luizen                                                                                                                          lice - phthiraptera 

 

Luizen zijn insecten die je soms moeilijk met het blote oog kan zien.
Bladluizen zijn kleine, groene insecten die graag planten eten.  Met hun stekende en zuigende monddelen halen ze sappen uit planten.  Ze eten het liefst jonge verse plantjes of bloempjes die net uitkomen. 

Daarom vinden de mensen bladluizen helemaal niet leuk, want ze vernielen veel in de tuin.  Bladluizen brengen ook gemakkelijk ziektes over op de jonge plantjes.  En daarvan gaan ze dan makkelijk dood.  Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen of hun larven ruimen veel bladluizen op.

De hoofdluis is ook een insect, dat graag het bloed van de mensen lust.  Het liefst zit hij in je haren.  Daar is het lekker warm en kan hij zich makkelijk voeden. 

     

3 onderordes van luizen :

  luizen      

dierluizen

plantenluizen

  • hoofdluizen

     

In heel korte tijd kunnen er zeer veel luizen bijkomen.  Het is ook zeer besmettelijk.  Dat wil zeggen dat de diertjes gemakkelijk over springen naar een ander hoofd.  Ze hebben kleine klauwtjes waarmee ze van het ene haar op het andere kunnen klimmen.  Als je heel dichtbij iemand zit die hoofdluizen heeft, dan kruipen de diertjes gewoon over van haar naar haar.  Aan onze kapstokken bijvoorbeeld.  De luizen zitten in mutsen, sjaals of in de kraag van je jas.  Daar heeft het al de tijd om rustig over te stappen. 

De hoofdluis plakt de eitjes tegen een haar aan.  Die eitjes noemen we neten.   Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei.  En 10 dagen later kunnen ook zij voor kleine luisjes beginnen zorgen.  Zo vlug gaat dat.  Met een speciale kam kun je de neten en de luizen er uitkammen.  Of met een speciale shampoo krijg je de luizen ook weg.

Besmetting door luizen geneest niet vanzelf.  Je moet er zelf iets aan doen.  Of het wordt alleen maar erger.  Als iemand van jouw gezin luizen heeft, kijk je best iedereen even na.

foto's : superstock, bioplek.org,

                                                           wil je het rijk der insecten eens op een rijtje zien ?                                  klik dan hier