lieveheersbeestjes

familie

              de lieveheersbeestjes

start  >  insecten  >  kevers  >  lieveheersbeestjes                                                                          coccinellidae - ladybirds, ladybugs

 

Lieveheersbeestjes zijn insecten en familie van de kevers.  Ze lijken op een half balletje en kunnen rood, geel, wit of zwart zijn.  De meesten hebben stippen, maar niet allemaal.  Bovenaan het kopje staan twee antennes.  Aan de zijkanten vind je 6 pootjes.  Ze leven in struiken en bomen en klimmen in planten.  Soms overwinteren ze ook in huizen of kelders.  Sommige soorten lieveheersbeestjes (en ook de larven) eten bladluizen.  Andere eten planten of plantenschimmels.
Omdat bladluizen de planten beschadigen, gebruiken boeren soms lieveheersbeestjes om de bladluizen op te eten.  Soorten die schimmels eten, zijn goede diertjes voor de mens.  Maar omdat de schimmels ook aan hun lijf blijven plakken, dragen ze juist die schimmels overal mee.

Een lieveheersbeestje kan goed toneelspelen.  Als het bij gevaar op zijn rug terecht komt, trekt het de pootjes en antennes in en doet alsof of het dood is.  Zo hoopt het dat het met rust gelaten wordt.  Als het gevaar voorbij is, draait het kevertje zich op de buik en vliegt gewoon weg.  Door zijn kleuren, rood met zwarte stippen, laat het diertje zien dat het erg vies smaakt.  Als een dier toch een lieveheersbeestje eet zal het de vieze smaak niet vergeten en andere diertjes voortaan met rust laten.

soorten lieveheersbeestjes :

                                                                               lieveheersbeestjes         --           in ongeveer 5 groepen
   breedkoplieveheersbeestjes       bladetende lieveheersbeestjes              nepkapoentjes             dwergkapoentjes
  • bosbesglanskapoentje
  • lamsoordwergkapoentje
  • driehoekdwergkapoentje
                                                                                              echte lieveheersbeestjes

 

     

Het diertje kan ook een geel sap afgeven aan zijn pootjes.  Als je zachtjes tegen het lieveheersbeestje tikt of als een vogel hem oppakt, komt het sap vrij.  Het stinkt en smaakt erg bitter.  Een vogel zou het hem meteen loslaten als hij dat proeft en zo is het lieveheersbeestje gered.

Er zijn mensen die geloven dat je een wens mag doen als een lieveheersbeestje op het topje van je wijsvinger zit en van daar wegvliegt.  Wist je dat het ook beschermd wordt in ons land ?  Je mag het niet vangen of in gevangenschap houden.  Je mag ze niet doden of verkopen.  Je mag zelfs geen woonplaatsen van de dieren verstoren.  Lieveheersbeestjes zijn niet gevaarlijk.  Ze bijten niet en steken niet en zijn ook niet giftig.   Het is een vriendelijk dier dat erg goed is in de tuin omdat het schadelijke bladluizen opeet.

foto's : olaf leillinger, gilles san martin, james lindsey, frazao,

                                                           wil je het rijk der insecten eens op een rijtje zien ?                                  klik dan hier