spitssnuitdolfijnen

familie

          de spitssnuitdolfijnen

start  >  zoogdieren  >  walvissen  tandwalvissen  >  spitssnuitdolfijnen                                           beaked whales - ziphiidae

  

De spitssnuitdolfijnen zijn familie van de walvissen en behoren tot de tandwalvissen.  Er bestaan nog zo'n 20 soorten spitssnuitdolfijnen.  Het zijn walvissen die middelgroot zijn en kunnen van 4 meter tot 12 meter lang worden.  Alle soorten hebben een lange snuit met weinig tanden.  Bij de meeste soorten hebben enkel de mannetjes tanden.  Maar veel zijn dat er niet.  Het zijn twee slagtanden die naar buiten steken als de bek gesloten is.  Ze hebben weinig tanden omdat het voedsel dat ze eten niet echt gekauwd moet worden.  Ze eten vooral inktvissen.  De tanden van de spitssnuitdolfijnen worden door de mannetjes gebruikt om te vechten.  Het gebeurt dan ook vaak dat mannetjes littekens hebben op hun lijf. 

De dieren jagen door hun voedsel naar binnen te zuigen.  Dat gebeurt op volle zee ver van kusten.  De meeste dieren komen voor rond de Canarische Eilanden en de Azoren.  Maar toch is er over vele dieren nog maar weinig gekend.  Dat komt omdat ze zich niet gauw laten zien en vaak naar de diepzee zwemmen.  Er zijn maar een paar spitssnuitdolfijnen echt bekend : de zwarte dolfijn en de noordelijke butskop. 

 

foto's : erik christiensen  

soorten spitssnuitdolfijnen :

  • zuidelijke zwarte dolfijn
  • longmanspitssnuitdolfijn
  • spitssnuitdolfijn van Hubbs
  • bowdoinspitssnuitdolfijn
  • hectorspitssnuitdolfijn
  • spitssnuitdolfijn van Gray
  • spitssnuitdolfijn van Gervais
  • spitssnuitdolfijn van de Blainville
  • gewone spitssnuitdolfijn
  • noordelijke butskop
  • zuidelijke butskop
  • dolfijn van Cuvier
  • shepherddolfijn
  • Japanse spitssnuitdolfijn
  • spadetand-spitssnuitdolfijn
  • humboldtspitssnuitdolfijn
  • stejnegers spitssnuitdolfijn
  • zwarte dolfijn
  • layardspitssnuitdolfijn
  • spitssnuitdolfijn van True